Великі стегна погіршують жіночу пам'ять – науковці

— 15 липня 2010, 17:26

Прийнято вважати, що зайва вага в принципі негативно впливає на роботу мозку жінок у похилому віці, проте тепер учені додають: схоже, становище погіршується, якщо ця вага зосереджений в основному на стегнах.

Група дослідників з медичного коледжу університету Північно-західного університету в штаті Іллінойс з'ясувала: у тестах на кмітливість дами з фігурою у формі яблука демонстрували кращі результати, ніж володарки грушоподібних форм, пише ВВС.

Втім, попереджають вчені, першим теж особливо радіти не варто: відкладення жиру в районі талії збільшує ймовірність захворювання на рак, діабет та серцево-судинні недуги.

За даними наукового дослідження, опублікованого в спеціалізованому журналі Американського геріатричного суспільства, підтримка здорової ваги важливо як для тіла, так і для мозку.

Деякі проблеми зі здоров'ям, що зв'язуються з ожирінням, - такі як захворювання судин або запалення - дозволяють зрозуміти, чому люди, які страждають від зайвої ваги, більшою мірою уразливі перед старечим недоумством, ніж їхні худорляві однолітки.

ВІДЕО ДНЯ

Але й тут не все однозначно, додають експерти: їхні експерименти говорять про те, що невелика кількість жирових відкладень навколо талії не тільки не послаблює мозок, але, навпаки, захищає його.

Дослідники вважають, що жир в районі живота активує жіночий гормон естроген, кількість якого в організмі після менопаузи природним чином скорочується. А естроген, як вважається, в якійсь мірі захищає мозок від передчасного старіння

У дослідженні брали участь 8745 жінок у віці від 65 до 79 років. Їм пропонували тести на запам'ятовування, які зазвичай лікарі використовують при оцінці ступеня активності мозку пацієнта.

Крім того, жінок вимірювали, зважували і вираховували їх індекс маси тіла (ІМТ). У результаті виявилося, що більше двох третин усіх учасниць експерименту страждали від зайвої ваги або ожиріння.

У ході дослідження з'ясувалося, що на кожен 1 пункт збільшення ІМТ конкретної учасниці кількість балів, які вона отримувала в тестах на пам'ять, скорочувалася - теж на 1.

І гірше за інших були справи у жінок, фігури яких називають грушоподібними, тобто з тонкою талією і об'ємними стегнами. Вчені вважають, що остання обставина може бути пов'язано з тим, що на стегнах і на талії відкладається жир різного типу.

Фахівці і раніше знали, що різні види жиру вивільняють різні види гормонів і по-різному впливають на опірність інсуліну, на ліпіди і на артеріальний тиск.

"Нам потрібно зрозуміти, чи є один тип жиру більш небажаним, ніж інший, і як це впливає на роботу мозку. Жир, можливо, сприяє утворенню атеросклеротичних пошкоджень тканин, асоційованих з хворобою Альцгеймера або з обмеженням припливу крові до мозку", - зауважив керівник дослідження доктор наук Діана Кервін.

Реклама:

Головне сьогодні