Тест

Винайдено батарейки, що заряджаються від вібрації

Акумулятор Vibration Energy Cell можна буде зарядити кількома помахами руки; його творці запевняють, що в перспективі подібне джерело електричного струму може замінити звичайні батарейки типів АА та ААА.

Принцип дії механізму аналогічний до принципу роботи звичайного динамо, з тією лише різницею, що енергія накопичується за рахунок вібрацій, а не тертя.

Наразі є два прототипи пристрою, розміром зі звичайну "пальчикову" батарейку, що створюють напругу в 3,2 вольти або нижче, але цього цілком достатньо для харчування стандартного дистанційного пульта.

Як стверджує Карл Телфорд, провідний аналітик фірми Strategic Business Insights, незважаючи на порівняно низьку номінальну напругу, цей винахід має високий потенціал.

"Вони маленькі, компактні та сумісні з вже існуючими джерелами енергії. Brother стверджує, що їхні батарейки здатні створювати досить високу напругу при доволі низьких частотах - близько 4-8 герц - і це вражаючий результат", - зауважує Телфорд.

Очікується, що подібні альтернативні елементи харчування можуть замінити класичні лужні батарейки, що небезпечні для навколишнього середовища і непридатні для вторинного використання.

Brother запевняє, що після кількох струшувань заряду в акумуляторі вистачить на 10-30 натискань на пульті.

"Неважливо, як довго їх трясуть, усе залежить від кількості струсів та глибини руху. Кількість заряду варіюється в залежності від широти розмаху і швидкості, з якими їх трясуть", - пояснює представник компанії.

За матеріалами Бі-Бі-Сі