Біля Стоунхенджа знайшли його двійник - але з дерева

— 22 липня 2010, 17:00

За словами керівника дослідження, професора Бірмінгемського університету Вінса Геффні, це найважливіша знахідка за останні 50 років, повідомляє Бі-Бі-Сі.

"Новий хендж" - якщо таке означення доречне щодо спорудження епохи Неоліту або Бронзового віку, являє собою кругову канаву, у центрі якої знаходяться також розташовані по колу ями глибиною до одного метра.

На думку вчених, спорудження, що розташовувалося в кілометрі від Стоунхенджа, було зроблено з дерева.

На аерофотознімках чітко видні два входи і могильний курган у центрі, що з'явився набагато пізніше первісної будівлі.

За словами професора Геффні, відкрите спорудження було дерев'яним еквівалентом Стоунхенджа і, принаймні в перші 500 років свого існування, виконувало функції цвинтаря.

ВІДЕО ДНЯ

Утім, вчені продовжують сперечатися про будівельників і справжнє призначення цих будівель, вік яких перевищує 4500 років.

Безперечно одне: масштаб і якість будівництва не може не вражати, тим паче що, на думку професора Геффні, на вчених чекають нові і, можливо, не менш дивні відкриття в долині Солсбері, тому що околиці Стоунхенджа досліджені не більше ніж на 10%.

"Раніше вважалося, що це чисте поле, а сьогодні ми знайшли тут величезне культове спорудження, що стояло навпроти Стоунхенджа", - наголошує професор.

Реклама:

Головне сьогодні