Тест

Через аномальну спеку потяги збавлять швидкість

У прес-службі "Укрзалізниці" відзначили, якщо рейки нагріваються до температури вище 50°, будуть видаватися попередження про тимчасове обмеження швидкості руху потягів до 60 км/год. "Робиться це з метою безпеки, щоб уникнути аварій", - підкреслили в "Укрзалізниці".

За словами шляховиків, перегрів рейок може призвести до будь-яких аварій, аж до сходу вагона з рейок. "При температурі повітря +31° рейки розігріваються до +51°. Рейки можуть деформуватися. І якщо навіть на кілька міліметрів зрушать убік - біди не уникнути", - відзначив один з шляховиків.

В "Укрзалізниці" неофіційно говорять, що спека найменше небезпечна для Криму, де рейки розраховані на високі температури, а от в інших регіонах країни швидкість руху потягів буде під більш жорстким контролем, повідомляє ТСН.

"У середньому пасажирські поїзди їдуть зі швидкістю 100-120 км/год, а деякі нові колії, наприклад, з Києва до Харкова, взагалі розраховані на швидкість до 160 км/год", - повідомив один зі співробітників "Укрзалізниці".

"Зрозуміло, що зниження швидкості до 60 км/год може призвести до перегляду графіків денних поїздів, але запізнення, якщо і буде, то на 10-15 хвилин, не більше", - додав він.

За словами провідників, графік поїзди наганятимуть, наприклад, за рахунок скорочення часу стоянок. Вони зазначають, що це найбезпечніший варіант.