Вставну щелепу Черчілля продали за майже 24 тисячі доларів

— 30 липня 2010, 11:54

За незвичайний лот аукціонний дім Keys Auctioneers одержав 15,2 тисячі фунтів стерлінгів (23,7 тис доларів) - у кілька разів більше, ніж прогнозували експерти.

Протези виготовив молодий лікар на ім'я Дерек Кадліпп, і після смерті Черчілля вони зберігалися в родині дантиста, однак у четвер були виставлені на аукціон, повідомляє Бі-Бі-Сі.

В останні роки щелепи зберігалися у сина Дерека, Найджела Кадліппа, у комоді. На продаж він їх виставив тому, що вважає: настільки коштовний артефакт має зберігатися в музеї.

[L]

Найджел Кадліпп стверджує, що Черчілль так цінував свого дантиста, що навіть не дозволив йому вступити до армії.

"Коли моєму батьку прийшла повістка на фронт, Черчілль її власноручно розірвав, - розповідає Найджел. - Він сказав, що батько принесе більше користі для боротьби з ворогом, якщо залишиться в Лондоні і лагодитиме його зубні протези".

Узагалі ж люди, що мають проблеми з дикцією, зазвичай намагаються їх приховати. Однак Вінстон Черчілль вважав свою шепелявість важливою зброєю у Другій світовій.

У воєнний час голос британського прем'єра був чітко помітний під час радіотрансляцій. Черчілль хотів, щоб він залишався таким же, тому вставні щелепи прем'єра були спеціально сконструйовані таким чином, щоб зберегти особливості його дикції.

"У гніві Черчілль мав звичку витягати щелепи з рота і шпурляти їх через всю кімнату, - розповідає Кадліпп. - Мій батько казав, що міг доволі точно визначити, як йдуть справи на фронті по тому, наскільки сильним був кидок".

Другий екземпляр щелеп уже давно зберігається в колекції лондонського Королівського хірургічного коледжу і є одним із найпопулярніших експонатів виставки, гордо красуючись у вітрині поруч із протезами британських монархів.

"Ці зуби справді врятували світ, - вважає співробітниця музею Джейн Х'юз. - Без них знаменита мова Черчілля "Ми будемо битися на узбережжі" звучала б зовсім інакше. Вони мали принципове значення в боротьбі з нацизмом".

Компанія Keys Auctioneers, розташована в графстві Норфолк, має непоганий досвід з продажу спадщини Черчілля. Нещодавно там продали недопалену сигару легендарного прем'єра за 4,5 тисячі фунтів стерлінгів (7 тисяч доларів).

Реклама:

Головне сьогодні