Заради авто одесити одружуються з молдаванками

— 6 липня 2010, 14:33

Справа в тому, що держмито і акцизи на потримані іномарки майже вдвічі збільшують ціну авто, що завозять в Україну з-за кордону, пояснює "Сегодня".

А у Молдові та Придністров'ї митні ставки дуже низькі, що дозволяє добряче заощадити, зазначає видання.

Щоправда, якщо просто купити авто у сусідській країні і ввезти в Україну, мито заплатити все-таки доведеться. Тому українці виявляють неабияку винахідливість.

Частіше за все українці оформлюють вид на проживання у Молдові або Придністров'ї. Ця послуга коштує 300-400 доларів через юридичні фірми у Тирасполі та Кишиневі.

У Молдові з отриманими документами потім можна стати на консульський облік в українському посольстві.

Інші заради дешевого авто оформлюють фіктивний шлюб з молдаванками або придністровськими громадянками. Це обходиться хитрунам у 100-200 доларів.

Одесит Ігор Кочергін купив авто всього за 5 тисяч євро в Тирасполі. "Для цього я одружився з жителькою Тирасполя й прописався там. Якби я заплатив мито, "Мерс" обійшовся б у 10 тисяч", - зізнається чоловік.

Ці дві схеми активно використовують мешканці південних регіонів, зокрема Одеси та Криму. Купують переважно іномарки 2-3 річної давності.

Але власник такої машини повинен двічі на місяць перетинати кордон України з Придністровською Молдовською Республікою або Молдовою.

"Це так званий транзитний в'їзд авто, яке ми тримаємо під пильним контролем. Якщо при перевірці з'ясовується, що автомобільна "віза" на митній декларації прострочена, машина стає на штрафмайданчик", - каже Алла Марченко, інспектор Одеської міської ДАІ.

Крім штрафу, власник такої машини може стикнутися з ще більш серйозними проблемами. Якщо, в авто при перевірці виявлять перебиті номери, які викрали в західній Європі, авто у власника вилучається.

Крім того, такі автомобілі стають предметом пильної уваги ДАІ.

"Зупиняють на кожному повороті, прискіпуються майже до всього. Вважають нас мешканцями ПМР або Молдови, підрізають на дорогах. Буквально вчора мені на перехресті показали непристойний жест, крикнули, щоб я, "молдовська морда", повертався на батьківщину", - скаржиться власник авто.

Реклама:

Головне сьогодні