Запахи та звуки зберігаються в мозку разом зі спогадами

— 10 серпня 2010, 06:04

Виявилося, що запахи й звуки пов'язані зі спогадами, оскільки вони зберігаються в тій самій частині мозку.

Дослідження, результати якого опублікував журнал Science, показало, що, коли ми під час емоційного переживання чуємо запах або звук, вони "сплітаються" разом з цим спогадом, повідомляє The Telegraph.

Науковці з Національного інституту Неврології у Турині зробили це відкриття під час експерименту зі щурами. Тварин піддавали електричному розряду одночасно із блиманням вогників, звуковим сигналом або запахом оцту.

[L]

Виявилося, що "спогади" щурів про біль та страх збереглися у тих частинах мозку, де знаходиться інформація, пов'язана із образами, звуками або запахами.

Наприклад, ті гризуни, що одночасно зі струмом чули звук, зберегли спогад про цей досвід у тій частині мозку, що відповідає за інформацію, що надійшла через вуха.

Дослідники вважають, що два типи інформації об'єднуються в мозку, тож один спогад тягне за собою й інший. Це пояснює, чому ті чи інші запахи, як вважають, можуть сприяти покращенню пам'яті.

У римо-католицькій школі Всіх Святих у Ліверпулі, наприклад, використовують запах м'яти та шурхіт листя задля підвищення ефективності процесу навчання. Вважається, що таке стимулювання чуттів дітей допомагає їм сконцентруватися та краще запам'ятовувати матеріал.

Реклама:

Головне сьогодні