Бджоли, які піднімаються рано, отримують кращий нектар - вчені

— 10 серпня 2010, 10:00

Комахи, які прокидаються раніше за інших, знаходять кращі, більш поживні квіти, кажуть науковці.

У ході дослідження вони з'ясували, що вранці бджоли краще сприймають нові запахи, пише ВВС.

Експеримент, про який його організатори пишуть у спеціалізованому виданні "Поведінкові екологія та соціобіологія", проводили професор Джованні Галичина і його колеги з університету міста Констанц на півдні Німеччини.

У ході експериментів, що проводилися раніше, з'ясувалося, що більшість квіток акумулюють у собі максимальну кількість нектару вранці, так що саме в цей час вивчення бджолами нових запахів має бути найбільш продуктивним.

Приміром в 1960-ті роки один дослідник перевіз групу бджіл з Парижа до Нью-Йорк - і виявив, що навіть в Америці комахи продовжували "працювати" за паризьким часом.

Процес запам'ятовування запахів дуже енерговитратний для мозку бджоли, тож притуплення цієї здатності протягом решти частини дня - це, можливо, спосіб збереження енергії.

Щоб вивчити здатність комах до навчання, дослідники з Констанца тестували тисячу медоносних бджіл (Apismellifera), яких розділили на групи і в різний час доби тренували асоціювати нові запахи з ласими винагородами. Після цього кожну окрему бджолу перевіряли на коректність реакції на конкретний запах.

Коректна реакція полягала в тому, що бджола витягали хоботок - пристосування, яким користуються багато комахи-запилювачі для збору нектару в квітках.

Коли бджіл тренували рано вранці, вони набагато краще запам'ятовували запах, здатний привести їх до нагороди, а саме - до цукрового нектару.

За словами науковців, їхня робота - це перше дослідження, яке досить переконливо доводить, що вранці бджоли запам'ятовують краще, ніж в інший час доби. Цей ефект, пишуть вчені у своїй статті, можливо, являє собою результат "паралельної еволюції" бджіл і рослин, які вони запилюють.

"Можливо, є еволюційна перевага в тому, щоб бути "ранньою пташкою", щоб "схопити "квітку раніше, обігнавши ймовірних конкурентів, таких як метелики, мухи і бджоли з інших вуликів", - пишуть дослідники.

Доктор наук Найджел Рейн з Лондонського університету, що спеціалізується на поведінці комах, називає роботу німецьких колег "надзвичайно важливою для нас".

"Бджоли не тільки запилюють багато сільськогосподарських культур, від яких залежить наше харчування, але вони запилюють і дикі квіти, які сприяють збереженню краси і різноманітності тих ландшафтів, в яких ми живемо. І це основні причини того, чому ми маємо потребу в кращому розумінні поведінки бджіл", - пояснив він.

Реклама:

Головне сьогодні