Мозок людини більше схожий на інтернет, ніж на комп'ютер

— 11 серпня 2010, 10:55

Нові методи реєстрації сигналів, якими обмінюються різні відділи мозку, виявили зв'язку між ділянками, відповідальними за стрес, депресію і апетит.

Результати цього дослідження, опубліковані в науковому журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, можуть призвести до розробки повномасштабної схеми нервової системи людини, пише ВВС.

Ларрі Свансон і Річард Томпсон з Університету Південної Каліфорнії в Лос-Анджелесі зуміли ізолювати невелику ділянку в розділі центру задоволень (nucleus accumbens) мозку щура.

Їх метод заснований на введенні "трейсерів" в певні точки мозкової тканини. Це молекули, які не перешкоджають проходженню сигналів по тканині, але можуть бути виявлені при висвітленні їх видимим світлом.

За допомогою цього методу дослідникам вдалося встановити, що між розділами мозку існують зв'язку чотирьох типів.

Якби мозок мав ієрархічну структуру на зразок схеми організації великої компанії, як це до сих пір стверджує наука неврологія, то сигнали йшли б в одному напрямку, а саме до центрального вузла обробки даних.

Однак насправді дослідники виявили складні просторові зв'язки у вигляді петель між різними ділянками мозку. Це набагато більше відповідає схемами організації розподілених мереж типу інтернет.

Ділянка мозку, яку вивчали дослідники, як виявилося, має систему зв'язку, що з'єднують центри, відповідальні за стрес, апетит і депресію. Про таку високоорганізованої структурі здогадувалися вже давно, проте до цих пір відсутні експериментальні докази її існування. Нові дані можуть дати потужний інструмент у моделюванні процесів обробки мозком інформації.

"Дивно, наскільки сучасна експериментальна неврологія пронизана уявленнями ще з XIX століття про рух сигналів знизу вгору і у зворотному напрямі", - розповідає професор Свансон.

Останнє дослідження виявило лише крихітну частину величезного числа зв'язків, присутніх в мозку невеликого ссавця. Проте, складаючи карти різних розділів мозку, які накладаються один на одного, можна скласти уявлення про всю нервову систему.

Повна схема сигнальних з'єднань мозку виявилася б нескінченно складною і до цих пір неясно, наскільки корисною була б вона в дослідженні таких складних сфер як свідомість і мислення.

"Поки що ми нічого не знаємо про це, але тут напрошується пряма аналогія з проектом людського генома. Тоді всі виходили з припущення, що знання повного набору кодів ДНК стане підставою для нової біології, незалежно від того, скільки часу знадобиться на досягнення порозуміння в практичному плані", - говорить професор Свансон.

Реклама:

Головне сьогодні