Українки роками терплять домашнє насильство - експерти

— 12 серпня 2010, 10:00

Згідно з дослідженнями, які оприлюднили фахівці Ради Європи, в Україні половина населення потерпала від насильства у сім'ї роками, третина з них - у дитячому віці, пише ВВС.

Експерти з прав людини твердять, що 80 відсотків жертв домашнього насильства - це жінки.

Моніка Платек, експерт Ради Європи, яка опікується проектом зі зміцнення та захисту прав жінок та дітей в Україні, каже, що останні дослідження міжнародних організацій стосовно домашнього насильства в Україні свідчать про тривожні тенденції.

"Майже кожна друга жінка є жертвою насильства в Україні. Особливо важливо, що ці дослідження демонструють, що близько 40 відсотків жінок були жертвами понад 5 років. Це свідчить про те, що люди не мають куди звертатися чи не знають цього. І це демонструє, що люди звикли і вважають це явище нормальним", - зауважила Платек.

За словами експерта, фактом є те, що жертвами насилля є переважно жінки.

"Але якщо ми підемо далі, то це і діти (серед них - більше дівчаток). Чоловіки теж є жертвами насильства, і дуже часто вони стають жертвами насильства з боку чоловіків - від батька, від брата", - додала Платек.

Як свідчать дослідження, Україна не відрізняється від інших країн у тому, що чоловіки не звертаються за медичною допомогою, коли зазнають насильства. Лише приблизно 2% знаходять у собі сили повідомити про це.

Експерт наголосила, що домашнє насильство існує як у багатих родинах, так і у бідних.

"І відсутність грошей іноді справді стає аргументом чи виправданням. Але мені здається, що коріння тут значно глибше - в історії, коли вважалося, що жінка - це не важливо, що її роль нижча. Але це дискримінація жінок. І це проблема виховання. Адже і у сім'ї чиновника, генерала трапляється насильство, і я вважаю, що це - через величезні комплекси і прагнення влади у сім'ї", - зауважила вона.

Наразі в Україні розпочалася загальнонаціональна кампанія проти домашнього насильства. 5 міжнародних організацій, серед яких Євросоюз та Рада Європи, спільно із міністерством у справах сім'ї, молоді та спорту ставлять за мету подолання стереотипів у сприйнятті цього явища.

Реклама:

Головне сьогодні