Під час кризи українки народжували більше - експерти

— 12 серпня 2010, 14:41

Криза не вплинула на народжуваність в Україні, більше того, в 2009-му році малюків з'явилося більше, ніж у 2008-му: 530 тисяч проти 510 тисяч, пише "Сегодня".

"Зростання народжуваності в 2009-му році пов'язане зі збільшенням допомоги при народженні дитини, яку запровадили ще у 2005-му. Тому народжуваність за інерцією росла. Та вже тепер вона поступово йде на спад: люди відчули кризу", - розповів старший науковий співробітник інституту демографії НАН України Світлана Аксьонова.

"До того ж, у 2009-му, на відміну від усіх інших поствисокосних років, у нас не збільшилася кількість шлюбів - це ще один чинник того, що зараз ми побачимо спад народжуваності", - додала вона.

Демографи кажуть, що і в найближчі роки народжуваність буде поступово знижуватися.

"Скажімо, в середині 80-х спостерігалося підвищення народжуваності. Це було пов'язано з тим, що жінкам надали річну оплачувану відпустку по догляду за дитиною. У середині 2000-х ці діти вступили в активний дітородний вік - тому був сплеск народжуваності", - говорить Аксьонова.

За словами експерта, з 1990 року народжуваність почала стійко знижуватися. Виходить, після 2010 року значно менше людей вступлять в активний дітородний вік.

"Єдине, що може врятувати ситуацію, - це те, що зараз дуже активно стали народжувати жінки, яким 35-40 років, хоча раніше пік народжуваності припадав на групу 20-24-річних", - зауважила демограф.

До слова, чиновники нібито хочуть змінити ситуацію. Так, за словами заступника голови фракції Партії Регіонів Михайла Чечетова, у бюджеті на 2011 рік будуть закладені кошти на збільшення виплат при народженні. Перша дитина - 25 тисяч, другої - 50 тисяч, третій - 100 тисяч.

Реклама:

Головне сьогодні