Вчені: секрет гумору полягає у безпечному порушенні моральних норм

— 13 серпня 2010, 11:10

Зігмунд Фрейд вважав, що гумор виникає з відчуття переваги або безглуздості, тоді ж як Марк Твен гадав, що його прихованим джерелом є не радість, а смуток.

Нині науковці врешті можуть покрасти край суперечкам. Вони стверджують: люди знаходять інцидент смішним тоді, коли він суперечить морально прийнятному ходу речей, залишаючись при цьому безпечним, пише The Telegraph.

Аби підтвердити свою гіпотезу, психоаналітики з Університету Колорадо попросили добровольців розіграти декілька сценок.

В одній з них "ковбасний магнат" брав на роботу рабина, аби той займався просуванням нових продуктів зі свинини, а в іншому - наймав на посаду речника фермера.

Сценка про рабина видалася глядачам більш смішною, оскільки у ній мало місце порушення моральних норм.

В іншій виставі церковна община та кредитна спілка розігрували в лотерею позашляховик, аби привабити нових членів.

Факт проведення такої лотереї був сприйнятий як порушення норм, але ті, хто сам до церкви не ходить, були більш схильні вважати цю історію смішною. На думку дослідників, це доводить, що це є суто індивідуальним рішенням - чи є подія нешкідливою, отже, комічною.

Співавтор дослідження Пітер МакГроу пригадує нещодавню інтернет-сенсацію, відео про дитину, яка курить.

"Коли мені вперше про це сказали, я засміявся, бо це видається нереальним - який батько дозволить своїм дітям курити цигарки? Факт полягав у тому, що ситуація здавалася неймовірною, зробив її безпечною. Тоді ж, коли я подивився відео із дитиною, яка палить, над цим вже неможливо було сміятися", - пояснив МакГроу.

Він також зауважив, що одержані результати допомагають зрозуміти, чому гумор "погано подорожує".

"Комедія, яка є смішною в крос-культурному просторі, намагається залучити багато фізичного гумору. Порушення зрозумілі, ким би ви не були", - сказав він.

Втім, з таким тлумаченням таємниці гумору згодні не всі.

"Я гадаю, це може бути значно складнішим, аніж вони у Колорадо гадають. Жорстокість, катарсис, схвалення, подив, кмітливість, усе відіграє свою роль. Я погоджуюсь із китайським прислів'ям "немає більшої втіхи, аніж дивитися, як вій кращий друг падає з даху", - зазначив письменник та сценарист Гайлз Брандет.

Реклама:

Головне сьогодні