На Черкащині знайдено найбільше поселення трипільців

— 13 серпня 2010, 17:56

Результати геомагнітної зйомки свідчать, що поселення налічували від 1500 до 2800 будівель, розташованих концентричними колами, повідомляє Gazeta.ua.

За словами керівника експедиції Володимира Круца, це найбільше з відомих трипільських поселень, яке існувало між селами Легедзине й Тальянки.

Поселення в Буго-Дністровському міжріччі вражають своїми розмірами - Тальянки - 450 гектарів, Майданецьке - 250 гектарів.

Цього року археологам вдалося знайти помешкання із унікальними архітектурними деталями - підлогою та жертовником, розповів керівник проекту Олексій Корвін-Піотровський.

Вченим уперше вдалося встановити, що люди, які залишали це житло, забрали з собою піч - символ сімейного вогнища. Під житлом було знайдено горщик, який, ймовірно, слугував родинним оберегом.

Розкопки трипільських поселень було розпочато у 1981-му році. Понад 10 років вони здійснюються коштом французького мецената Бертрана Коста. Зі слів учасників експедиції, в останні роки жодних коштів від держави вони не отримують.

"Україна - молода незалежна держава з давньою історією. Усі багато говорили про трипільську культуру, але ніхто нічого не робив. Тому я вирішив допомогти Інститутові археології НАН України", - каже меценат.

Реклама:

Головне сьогодні