Фотографії ув’язнених палестинців на Facebook спровокували скандал

— 18 серпня 2010, 13:12

Колишня солдатка Еден Аберджіл назвала альбом з фотографіями "Армія: кращі дні мого життя". Всього в альбомі, який дівчина виклала у мережі Facebook 26 фотографій.

На одній з них Аберджіл зображена усміхненою поряд з трьома ув'язненими із зав'язаними очима, а на іншій її обличчя повернене до одного з них, передає ВВС.

Представники ізраїльського командування назвали вчинок колишньої солдатки Еден Аберджіл ганебним і запевнили, що проведуть офіційне розслідування події.

Палестинські правозахисники заявляють, що викладені фотографії носять принизливий характер і "відображають ментальність окупантів".

Термін служби Еден Аберджіл в армії вже закінчився і вона була звільнена в запас, тож неясно, чи можна застосувати до неї будь-які дисциплінарні заходи.

Однак, за словами представника міністерства оборони, всі подробиці події були повідомлені командуванню для прийняття "подальших дій".

"Це ганебний вчинок з боку військовослужбовця", - говориться в заяві міністерства.

У разі арешту палестинців ізраїльськими військовослужбовцями, затриманим зазвичай зав'язують очі і надівають наручники, щоб присікти можливість втечі.

Хоча на фотографіях не відображено жодних фактів зловживання силою, представники Палестинської автономії заявляють, що знімки відображають "ментальність окупантів, які зазнають гордість від приниження палестинців".

"Окупація є несправедливою, аморальною і, як показують ці знімки, розбещуючою", - заявив представник палестинської влади Гассан Хатіб.

Глава ізраїльського Комітету з протидії тортурам Ішаі Менуха також засудив публікацію фотографій, пояснивши, що цей інцидент "відображає те, що ставлення до палестинців як до неживих предметів, а не як до людських істот стало нормою".

Реклама:

Головне сьогодні