Крим незабаром може стати островом

— 19 серпня 2010, 09:52

Крим може природним чином відокремитися від України - він просто перетвориться на острів, заявив керівник Гідрометцентру Микола Кульбіда.

"Прогнози кліматологів свідчать про ймовірність підвищення рівня моря за рахунок танення льодовиків на 50 і більше сантиметрів. За такого підвищення озеро Сиваш може стати морською протокою, а Крим - островом", - пояснив синоптик.

Це підтверджують і деякі кримські вчені. На східному узбережжі півострова цього літа спостерігачі зафіксували підйом рівня моря на 30-40 см, але поки не поспішають оприлюднювати цю інформацію, пише "Сегодня".

До речі, наприкінці цього тижня в найважливішій академічній установі Криму - Карадазькій науковій станції ім. В'яземського - відбудеться закрита нарада за участю академіка Бориса Патона. На порядку денному - підйом рівня моря.

Водночас президент Кримської Академії Наук Віктор Тарасенко зазначив, що нічого аномального не відбувається:

"Приводів для паніки немає. Процеси, про які каже Кульбіда, не відбуваються миттєво. Теоретично Крим може стати островом, але цей процес за найбільш несприятливого розвитку розтягнеться на сотні тисяч років".

Ближче до вечора у четвер 19-го серпня начальник Укргідрометцентру Микола Кульбіда заявив, що насправді він не мав на увазі, що Крим стане островом.

"Відносно Криму ніяких наукових досліджень не проводилося. Мова взагалі йде про загальні поняття про те, що рівень світового океану підніметься, наприклад, на півметра", - сказав синоптик в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Так Кульбіда прокоментував помітні газетні заголовки про те, що Крим може стати островом.

"У моїх словах неправильно розставили акценти, і в результаті вийшло таке. Я говорив про те, що, можливо, підніметься рівень води в озері Сиваш і в морях, але це не станеться завтра. Це може статися і через 1 тисячу років, і через 10 тисяч років. Це може взагалі не відбутися, якщо людство вчасно зупинить процес глобального потепління ", - пояснив глава Укргідрометцентру.

Він додав, що рівень світового океану буде поступово рости, але ніхто знає тимчасових проміжків цих процесів.

"Можливо, якісь рівні і будуть досягнуті. Але на це можуть піти сотні і тисячі років", - сказав він.

"Я не бачу приводів розвивати цю тему. Це питання ніхто не вивчав, тому він не актуальне на сьогоднішній день, і, за великим рахунком, приділяти йому увагу сенсу не має", - підсумував Кульбіда.

Реклама:

Головне сьогодні