Росіянин отримав "математичну Нобелівку"

— 19 серпня 2010, 15:07

На міжнародному математичному конгресі в індійському Хайдарабаді оголошені імена нагороджених медаллю Філдса (Fields medаl).

Медаль Філдса вручається один раз на чотири роки і вважається найпрестижнішою премією в галузі математики. Вона порівнянна з Нобелівською премією.

У цьому році до четвірки кращих учених увійшов росіянин Станіслав Смирнов.

Загалом же медаль отримали Нго Бао Чау (Паризький, університет, Франція) за роботи з геометричної програми Ленглендса, Елон Лінденштраусс (Єврейський університет Єрусалиму, Ізраїль) за роботи з Ергодичної теорії, Седрік Віллані (Інститут Анрі Пуанкаре, Франція) за роботи з оптимального переносу мас, а також Станіслав Смирнов (Росія) за роботи з теорії перколяції.

В даний час Смирнов працює в Університеті Женеви, повідомляє Московський комсомолець з посиланням на "Русскаю службу новостей".

Медаль Філдса заснована Джоном Чарльзом Філдсом (1863-1932) - канадським математиком, який зіграв велику роль в організації міжнародних математичних конгресів. Вручається з 1936 року.

Медаль Філдса, згідно з положенням, присуджується за видатні досягнення в математиці, а також з метою заохотити подальші дослідження нагородженого.

На конгресі 1960 було прийнято доповнення, згідно з яким вік лауреата не повинен перевищувати 40 років. На відміну від Нобелівської, грошова премія, що додається до медалі, відносно невелика - близько 15 тисяч канадських доларів.

Серед лауреатів премії радянські та російські математики: Сергій Новіков (1970), Григорій Маргуліс (1978), Володимир Дрінфельд (1990), Юхим Зельману (1994), Максим Концевич (1998), Володимир Воєводський (2002), Григорій Перельман і Андрій Окуньков ( 2006).

Реклама:

Головне сьогодні