Суд в США призупинив дослідження зі стовбуровими клітинами

— 25 серпня 2010, 10:42

Адміністрація Барака Обами раніше зняла обмеження на дослідження в цій галузі, що дозволило вченим використовувати для роботи тканини ембріонів, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Передбачається, що дослідження стовбурних кліток можуть допомогти лікуванню хвороб Альцгеймера і Паркінсона.

Апеляційний суд США вирішив, що двоє позивачів - лікарі, що займаються дослідженнями стовбурових клітин дорослої людини, - мають право оскаржувати в суді нові правила.

[L]

Джеймс Ширлі з Бостонського біомедицинського дослідницького інституту і Тереза Дайшер з компанії AVM Biotechnology стверджують, що нові правила збільшать конкуренцію за федеральне фінансування і перешкодять їм претендувати на гроші Національного інституту здоров'я, що виділяються на дослідження стовбурових клітин.

ВІДЕО ДНЯ

Відповідачем у цій справі виступає Національний інститут здоров'я США. Дайшер і Ширлі, а також їхні прихильники, у тому числі християнські групи, виходять з того, що нові дослідження пов'язані зі знищенням людських ембріонів.

"Вивчення ембріональних стовбурових клітин, безперечно, є дослідженням, що передбачає знищення ембріона", - ухвалив суддя Ройс Ламберт.

Федеральний закон США забороняє використовувати гроші платників податків для знищення людських ембріонів, а забір стовбурових клітин приводить саме до такого результату.

При цьому, після одноразового забору стовбурові клітини можна нескінченну кількість разів відтворювати в лабораторних умовах, створюючи так звану лінію стовбурових клітин.

До змін, проведених адміністрацією Обами, вчені були змушені використовувати тільки лінії стовбурових клітин ембріонів, отримані до 2001 року.

Суддя Ламберт, пояснюючи своє рішення, сказав також, що ухвалене ним рішення тимчасово заблокувати дослідження не завдасть "серйозного збитку" ембріональним дослідженням у цілому, оскільки "не стосується можливостей (вчених) продовжувати свою діяльність на приватні кошти".

Реклама:

Головне сьогодні