Розвиток раку грудей пов'язали з дією нікотину

— 25 серпня 2010, 17:42

Учені з Тайваню зв'язали розвиток раку грудей з вживанням нікотину, повідомляє EurekAlert.

Звіт про дослідження групи фахівців під керівництвом Юаньсунь Хе з Медичного університету Тайбея опублікований в The Journal of the National Cancer Institute.

Куріння давно вважається однією з причин розвитку багатьох видів раку. Вчені довели канцерогенність різних речовин, що виділяються в процесі куріння. Проте здатність самого нікотину викликати рак залишалася без уваги дослідників.

У ході своєї роботи тайванські фахівці мали намір вивчити канцерогенну дію нікотину на клітинному рівні.

Група Юаньсунь Хе вивчила зразки клітин злоякісних пухлин молочної залози, узяті у 276 пацієнтів лікарні Медичного університету Тайбея.

У клітинах новоутворень вчені виявили більше число альфа-9 субодиниць нікотинових ацетілхолінових рецепторів (н-холінорецепторів), ніж в оточуючих пухлину здорових тканинах.

Дослідники також з'ясували, що в клітинах пухлин на пізніх стадіях розвитку число зазначених субодиниць н-холінорецепторів було вище, ніж у "свіжих" новоутвореннях. Крім того, в ході експериментів на мишах скорочення числа цих субодиниць уповільнювало зростання пухлин, а вплив нікотину на здорові клітини молочної залози сприяло розвитку раку.

Таким чином, автори дослідження довели, що нікотин бере безпосередню участь в біохімічних процесах утворення злоякісних пухлин, пов'язаних з курінням.

Автори дослідження зазначили, що їх дослідження були обмежені невеликого розміру вибіркою, а також тим фактам, що вона включає тільки азіатських пацієнтів.

Реклама:

Головне сьогодні