Лікар нарахував 118 можливих причин смерті Моцарта

— 25 серпня 2010, 19:07

Доктор Вільям Доусон, хірург-ортопед на пенсії, проаналізував наукову літературу, присвячену кончині Моцарта, і нарахував 118 гіпотез про причини смерті композитора.

Результати дослідження Доусона, що працює бібліографом Медичної асоціації виконавських видів мистецтва, переказує New York Times.

Доусон, який сам грає на фаготі, розділив всі версії на п'ять типів: отруєння, інфекція, хвороба серцево-судинної системи, захворювання нирок і всі інші діагнози.

Пускання крові як метод лікування також могло прискорити смерть композитора. Версії про отруєння були в основному відкинуті як засновані на чутках; за деякими даними, Моцарт сам спочатку вважав, що був отруєний, проте потім змінив думку.

Серед найбільш ймовірних діагнозів - уремія, ревматизм, туберкульоз, септичний ендокардит, пише Лента.ру.

ВІДЕО ДНЯ

Сам Доусон заявив, що якби йому довелося поставити два центи на одну з гіпотез, він би обрав ниркову недостатність. Проаналізувавши всі версії, Доусон прийшов до висновку що серед них немає однієї найбільш переконливою, а отже, дискусії з цього приводу триватимуть.

Про перебіг хвороби Моцарта не залишилося письмових свідоцтв, розтину здійснено не було, а тіло поховали в загальній могилі.

[L]Історики змушені покладатися тільки на свідчення сина композитора, його вдови та її сестри, зроблені багато пізніше смерті композитора. Також залишилися записи лікаря, який розмовляв з медиками, що лікували Моцарта. Дослідники вивчали і хвороби родичів Моцарта.

Композитор зліг 20-го листопада 1791 після періоду напруженої роботи, коли були створені "Чарівна флейта", "Милосердя Тита", концерт для кларнета з оркестром, "Маленька масонська кантата" та частини "Реквієму". У нього були жар, нудота і загальна апатія.

Лікаря до 35-річному композиторові викликали лише увечері 4 грудня; о першій годині ночі 5-го грудня Моцарт помер. Лікар назвав хворобу міліарною лихоманкою, проте сучасні медики вважають, що це скоріше опис, ніж точний діагноз.

Нагадаємо, рік тому вчені з Амстердаму припустили, що Моцарта вбила інфекція в горлі.

Реклама:

Головне сьогодні