Генні інженери сподіваються зробити хліб дешевшим

— 30 серпня 2010, 10:40

Британським науковцям вдалося зламати генетичний код пшениці, тож стало можливим створення нового, стійкого до хвороб, сорту зернових, повідомляє The Daily Mail.

Схеми генома пшениці експерти нині безкоштовно поширюють в інтернеті, аби дати змогу бажаючим по всьому світі самостійно розробляти супер-сорти культури.

У разі успіху, це могло б призвести до значного збільшення виробництва та, в свою чергу, зниження цін на хліб.

Схема геному також дозволить виробникам визначати й відфільтровувати неякісне насіння.

Втім є й побоювання, що цей прорив відчинить двері генно-модифікованим "продуктам Франкенштейна", бо науковці зможуть будь-як маніпулювати ДНК пшениці.

ВІДЕО ДНЯ

Очікується, що нові сорти зернових почнуть давати кращі врожаї вже за п'ять років. Вважається, що за наступні 40 років світовий ринок продуктів має зрости на 50%, аби прогодувати населення, що збільшується.

"Процес, що нині займає п'ять чи шість років, займатиме один чи два роки. Дуже можливо, що через це за п'ять років хлібина буде дешевшою", - каже дослідник геному з Ліверпульського університету професор Ніл Холл.

Науковець сподівається, що широке розповсюдження інформації про геном пшениці значною мірою сприятиме швидшому виведенню нових сортів зернових.

Реклама:

Головне сьогодні