Грудне вигодовування захищає жінок від діабету - вчені

— 30 серпня 2010, 15:07

Американські вчені з'ясували, що грудне вигодовування знижує ризик розвитку діабету у матері, повідомляє PhysOrg.

Звіт про дослідження групи фахівців під керівництвом Елеанор Шварц з Університету Піттсбурга опублікований в American Journal of Medicine.

"Ми спостерігаємо різке збільшення поширеності діабету типу 2 протягом останнього сторіччя", - зауважила Шварц.

"Здорове харчування та фізичні навантаження відомі своїм позитивним впливом на зменшення ризику розвитку діабету 2 типу, але лише деякі люди розуміють, що грудне вигодовування також знижує ризик розвитку хвороби у матерів у пізньому віці за рахунок зменшення жиру на животі", - додала науковець.

Вчені зібрали дані про 2233 американка у віці від 40 до 78 років, 1828 з яких мали дітей. 56% народжували учасниць дослідження годували дитину грудьми не менше місяця.

За даними дослідження, цукровий діабет другого типу розвинувся у 27% жінок, що не годували грудьми. Ризик розвитку захворювання у них майже вдвічі перевищував аналогічний показник серед учасниць дослідження, які не народжували або жінок, що годували дітей грудьми.

Ризик розвитку діабету у жінок, які протягом 1-3 місяців годували дитину тільки грудьми був у півтора рази нижчим, ніж у матерів, чиї діти ніколи не перебували тільки на грудному вигодовуванні.

"Наше дослідження дає ще один привід спонукати жінок годувати своїх дітей грудьми, принаймні перший місяць життя дитини", - зауважила Шварц.

Автори дослідження відзначили, що співвідношення показників ризику розвитку цукрового діабету другого типу в учасниць дослідження не змінилося після врахування додаткових факторів, в тому числі віку та маси тіла жінок, вживання алкоголю і тютюну, а також наявності близьких родичів, які страждали на діабет.

Реклама:

Головне сьогодні