Тест

Шкільна форма на прилавках: перевірка на якість

Результати перевірок

Інспектори закупили шкільну формe середньоцінового сегменту (250-350 грн./одиниця товару) в невеликих магазинах, торговельних мережах та на базарах. У більшості випадків у торговельних точках була представлена форма українського виробництва, однак також була китайського, польського, турецького та іншого походження.

Найбільш розповсюджені невідповідності при дослідженні продукції шкільного асортименту, насамперед - повна або часткова відсутність маркування на виробах, - повідомили держінспектори. Так, на перевіреній продукції не були зазначені: найменування виробника, торговельна марка, сировинний склад.

Під час проведення сертифікаційних досліджень шкільного одягу були виявлені наступні порушення:

- використання дешевих, так званих "прямих" барвників, що приводить до невідповідності матеріалу за показниками "ступінь стійкості до фізико-хімічного впливу", "сухого і мокрого тертя", "поту", "прання", "хімічного чищення". Тобто фарба з виробу може переходити на шкіру дитини.

- заміна основних матеріалів (застосування матеріалів з іншим сировинним складом), що традиційно застосовуються для виготовлення одягу. Зокрема, у перевірених зразках були виявлені синтетичні матеріали, вміст яких не було зазначено на маркуванні.

"Пишуть, що є вовна. Починаємо перевіряти - вовни нуль. Пишуть, що є бавовна - насправді, 100%-ий поліефір", - відзначає Наталя Попова, начальник департаменту досліджень легкої промисловості "Укрметртестстандарту".

Фахівець пояснила, що використання поліефірних волокон у шкільній формі приводить до того, що дитина швидше нагрівається в теплу пору року і охолоджується - в холодну.

"Такий матеріал не буде вбирати в себе надмірну вологу. Якщо дитина спітніла, то надмірна волога має через тканину випаровуватися в навколишнє середовище. Це можуть бути також алергійні, шкірні захворювання", - попереджає Галина Некрашевич, начальник лабораторії аналітичних досліджень та випробувань продукції легкої промисловості "Укрметртестстандарту".

Наталя Попова нагадала, що відповідно до законодавчих норм, в залежності від матеріалу і виду виробу, у першому шарі одягу вміст штучних волокон не повинен перевищувати 40%, у другому шарі - 67%.

Наприклад, у шкільних сорочках для хлопчиків вміст штучних матеріалів, зокрема поліефіру, не повинен містити 40%, у той час як у перевіреній продукції ця норма була перевищена.

При перевірці шкільних блуз для дівчаток на маркуванні товару було заявлено 65% - бавовни, 35% - поліефіру. Однак перевірки показали абсолютно протилежне співвідношення матеріалів: 65% - поліефіру і 35% - бавовни.

Поради покупцям

У цілому, фахівці радять купувати шкільну форму, в якій міститься мінімум синтетики, при цьому основний пріоритет - зручність.

Для блуз та сорочок найкраще підійдуть натуральні матеріали - бавовняні із вмістом віскози. Допускається незначний вміст синтетики для того, щоб тканина не м'ялася.

Зокрема, для штанів, піджаків та сарафанів - ідеально підходить напівшерстяний матеріал, тому що він теплий, легкий, не мнеться, зручний у пранні.

На жаль, констатують експерти, визначити на місці якість товару надзвичайно складно.

"Навіть люди, що вже багато років визначають сировинний склад, визначити на око (вміст штучних матеріалів) не можуть, тільки лабораторним шляхом", - зітхає фахівець Наталя Попова.

Однак, за її словами, є непрямі ознаки високого вмісту штучних матеріалів: "В експлуатації на такому товарі з'являються окатиші, матеріал жорсткий і ковзкий - це поліефірні волокна".

"Купуючи форму на базарі, обов'язково вимагайте паспортизацію виробу, - радять фахівці. - Якщо чека не дають, краще взагалі відмовитися від покупки, тому що без цього документа ви не зможете повернути неякісний товар".

Попова також нагадала, що шкільні товари, у тому числі шкільна форма, не підлягають обов'язковій сертифікації, тому в реалізатора шкільної форми необхідно вимагати декларацію відповідності.

"Декларація відповідності - документ, що видає сам виробник або компанія-імпортер і який підтверджує, що продукція якісна. Після цього продукцію необхідно зареєструвати в органі по сертифікації ("Укрметртестстандарт"). І орган по сертифікації несе, нарівні з виробником або імпортером, відповідальність за те, що він зареєстрував", - розповіла Наталя Попова.

За матеріалами ЛігаБізнесІнформ