Найдорожчу книгу в світі продадуть з аукціону

— 10 вересня 2010, 13:58

Рідкісну книгу "Птахи Америки" Джона Джеймса Одюбона, яка 10 років тому було придбано за рекордні 8,8 мільйонів доларів, знову виставлять на аукціон. Ще одним коштовним лотом стане перше видання творів Шекспіра.

Обидві книги належали до унікальної колекції покійного лорда Хескета, чия родина займалася колекціонуванням ще з ХІХ-го сторіччя. Нині цю колекцію оцінюють у 12-15 мільйонів доларів, повідомляє The Guardian.

"Надзвичайним є те, що усі ці лоти продається одночасно, такого при мені, за 15 років, напевне не траплялося, й люди, хто пробув (у цьому бізнесі) довше, також такого не пригадують", - зазначив старший спеціаліст відділу книг та манускриптів аукціону Sotheby's Девід Голдхорп.

Унікальна книга "Птахи Америки" містить кольорові ілюстрації у натуральний розмір. Нині існує 119 примірників цього видання, 108 з них зберігаються в музеях, бібліотеках й університетах.

Примірник першого видання творів Шекспіра оцінюється у 1,5 - 2,3 мільйонів доларів. Збірку, що складається з 36 п'єс великого драматурга, було видано у 1623-му році. Тираж її становив близько 750 екземплярів. Відомо, що до сьогодні збереглося лише 219 книжок.

Ще одним коштовним лотом на аукціоні, призначеному на 7 грудня, стануть листи королеви Єлизавети до тюремника Марії Стюарт.

Написані у 1584-85-му році, вони містили детальні інструкції з приводу того, де мають бути розставлені охоронці, скількох жінок дозволяється тримати при собі опальній королеві Шотландії та за яких обставин бранці дозволено виходити на двір.

Усі листи підписані королевою Єлизаветою І, а на одному з них вона навіть дописала кілька слів власноруч.

Реклама:

Головне сьогодні