Європу чекає найсуворіша зима за тисячоліття?

— 13 вересня 2010, 13:43

Польські метеорологи припускають, що зима 2010 - 2011 років може стати однієї з найсуворіших у Європі за останнє тисячоріччя.

Причину вони вбачають у загасанні теплої атлантичної течії Гольфстрім, що перестала доносити тепло до Європи, повідомляє "InterRight".

На думку вчених, охолодження Європи пов'язане з тим, що швидкість руху вод Гольфстріму знизилася в два рази в порівнянні з тим, яка була кілька років тому. І тепер вона не в змозі компенсувати холод, що приносять повітряні маси з Арктики. За словами кліматолога з Інституту метеорології і водного господарства Польщі, ці зміни уже помітні в Норвегії і низці інших скандинавських країн.

"Якщо Гольфстрім цілком зникне, то Європу чекає льодовиковий період, а в Скандинавії можливе утворення великого льодовика", - зазначив він.

Як вважають деякі спостерігачі, причина ослаблення Гольфстріму може полягати в аварії нафтовидобувної платформи "Deepwater Horizon" компанії BP у Мексиканській затоці, що відбулася 22 квітня. З аварійної шпари Макондо в океан з кінця квітня по кінець липня потрапило від 600 до 760 тисяч тонн нафти.

Утім, як уже повідомляв InterRight, висновки про ослаблення Гольфстріму можуть виявитися передчасними. Океанолог Джош Уиллис з NASA довів, що, за останні 18 років течія стала лише потужнішою і теплішою.

Реклама:

Головне сьогодні