Науковці виявили "гени короткозорості"

— 13 вересня 2010, 17:27

За якихось десять років з'являться ліки, що запобігатимуть виникненню короткозорості або зупинятимуть її розвиток. Мільйони людей будуть позбавлені незручностей та витрат на контактні лінзи, окуляри й лазерну хірургію, повідомляє The Daily Mail.

Короткозорість або міопія зазвичай розвивається у дитячому віці. У деяких випадках погіршення зору є раптовим. Засобів загальмувати цей процес не існує, й, у тяжких випадках, міопія здатна призвести до повної сліпоти.

Дослідження механізмів виникнення цього захворювання було проведено міжнародною групою вчених, яку очолили фахівці з Лондонського королівського коледжу. Його результати були опубліковані у журналі Nature Genetics.

Аби виявити ген, пов'язаний із короткозорістю, вчені дослідили ДНК більше ніж 4 тисяч британських близнюків та ще 13 тисяч осіб з Британії, Голландії та Австралії.

Виявилося, що носіями цього гена-"зловмисника" є 45% британців, ті ж, хто має дві його копії, є вдвічі більш схильними до короткозорості.

"Вже багато років було відомо, що найважливішим фактором ризику для короткозорості є наявність її в батьків, й ми уперше ідентифікували гени, що можуть бути задіяні у (процесі) передачі цієї схильності", - зазначає провідний автор дослідження Пірро Хайзі.

Лише у Британії на міопію страждає кожен третій дорослий, підкреслив інший дослідник Кріс Хеммонд.

"Люди із сильно вираженою короткозорістю мають істотний ризик втрати зору в майбутньому. Сітківка може відшаруватися від задньої частини ока, наче шпалери від стіни", - наголошує він.

В результаті другого дослідження, проведеного голландськими науковцями, вдалося виявити ще один "ген короткозорості". Врешті-решт, може виявитися, що за цим захворюванням стоять дюжини різних генів.

Ліки від короткозорості можуть з'явитися вже за десять років, каже Хеммонд. Іншим методом лікування, на його думку, могла б стати "генна терапія" - введення в око "здорових" генів.

Реклама:

Головне сьогодні