Американці створюють літак, що зможе літати 5 років поспіль

— 21 вересня 2010, 06:39

Агенція з передових оборонних дослідницьких проектів Міноборони США (Darpa) вклала у цю розробку 89 мільйонів доларів, повідомляє The Daily Mail.

Свій перший політ апарат із назвою SolarEagle має здійснити у 2014-му році.

Планується, що під час випробувань літак проведе у верхніх шарах атмосфери 30 діб. Зібрана ним протягом дня сонячна енергія зберігатиметься у паливних елементах й живитиме літак уночі.

[L]

Літальний апарат буде оснащений високоефективними електромоторами та пропелерами. Крім того, він матиме 122-метрове крило, яке збільшуватиме надходження сонячної енергії та покращуватиме його аеродинамічні властивості.

"SolarEagle - це великий безпілотний літальний апарат унікальної конструкції, що зможе залишатися на висоті стратосфери щонайменше п'ять років", - каже співробітник програми Vulture II підрозділу Boeing Phantom Works Пет О'Ніл.

Завдяки своїй високонадійній конструкції, апарат зможе здійснювати розвідку та спостереження з висоти понад 18 тисяч метрів.

До SolarEagle розробники збираються у 2011-му році запустити в повітря свої нові витвори Phantom Ray та Phantom Eye, який працюватиме на водневій енергії.

У липні ж рекорд тривалості польоту для безпілотних літаків вдалося встановити британським фахівцям. Літальний апарат на сонячних батареях із назвою Zephyr, створений компанією QinetiQ виконав двотижневий політ без жодного приземлення.

Реклама:

Головне сьогодні