Озоновий шар відновиться до 2048 року - ООН

— 21 вересня 2010, 13:43

Завдяки припиненню використання у виробництві холодильників та аерозолів близько 100 небезпечних речовин, подальше виснаження озонового шару вдалося зупинити, повідомляє The Daily Mail.

Хоча відновлюватися він досі не почав, учені впевнені, це справа часу. До середини сторіччя озоновий шар має досягти того рівня, який мав до 1980-го року. Аби ж зникла щорічна весняна озонова діра над Антарктикою, знадобиться на 25 років більше.

Доповідь, представлена Програмою ООН з навколишнього середовища (UNEP) та Світовою метеорологічною організацією ООН (WMO), була складена 300 науковцями.

[L]

Вони підтвердили ефективність заходів, вжитих у рамках Монреальського протоколу по речовинах, що руйнують озоновий шар.

Враховуючи ж те, що багато з цих речовин водночас є й потужними парниковими газами, результатом також стала "побічна користь у вигляді зменшення кліматичних змін", зазначається в доповіді.

У 2010-му обсяги скорочення викидів руйнівних для озону речовин виявилися у п'ять разів більшими порівняно із запланованими Кіотським протоколом заходами щодо викидів парникових газів.

Завдяки заходам, що було вжито задля захисту озонового шару, вдалося запобігти мільйонам випадків захворювання на рак шкіри в усьому світі. Адже саме озон у стратосфері відповідає за поглинення небезпечних ультрафіолетових променів Сонця.

"Без Монреальського протоколу та пов'язаної з ним Віденської конвенції рівень озоноруйнівних речовин в атмосфері до 2050-го року міг би зрости в десять разів", - стверджує один з експертів.

"У свою чергу, це могло спричинити на 20 мільйонів більше випадків захворювання на рак шкіри та на 130 мільйонів випадків - утворення очної катаракти, не говорячи про шкоду для людської імунної системи, дикої природи та сільського господарства", - додає він

Реклама:

Головне сьогодні