У Гімалаях знайшли високогірних тигрів

— 21 вересня 2010, 17:35

Відомий дослідник тигрів Алан Рабіновіц, що працював разом з журналістами Бі-бі-сі, давно підозрював, що тигри можуть жити на великій висоті, хоча на цей рахунок не було переконливих доказів.

Учений спирався лише на свідчення жителів гімалайських сіл, які розповідали про тигрів, які живуть на висотах до 4 тисяч метрів.

Для перевірки подібні твердження, Рабіновіц відправився в Бутан разом зі знімальною групою Бі-бі-сі. Одним з основних її співробітників був досвідчений оператор Гордон Бьюканан, що знімає тигрів в їх природному середовищі існування вже більше 10 років.

Під керівництвом вченого Бьюканан встановив у горах Бутану кілька "камер-пасток", які автоматично починали працювати, якщо перед ними відбувалося якийсь рух.

Знімальну апаратуру поставили на висоті від 3 до 4,1 тисяч метрів - вище цього порогу дерева не виживають. Знімальна група повернулася до своїх "пасток" три місяці по тому.

За цей час камери зафіксували величезну кількість диких тварин, у тому числі лисиць, очеретяних котів, мавп, леопардів, гімалайських ведмедів, сірка, мускусних оленів і навіть червону панду.

Але найдивнішими були кадри, на яких відображена пара диких тигрів - самець і самка. Коли Бьюканан вперше побачив їх, він настільки розчулився, що не зміг стримати сліз.

На плівці, отриманої з камери на висоті 4,1 тисяч метрів, видно, як великий тигр-самець залишає запахових мітку; тигриця при цьому явно готувалася до годівлі потомства. Подібна поведінка свідчить про те, що ці тварини дійсно живуть тут, а не просто іноді заходять на велику висоту.

Кадри, отримані в Бутані - перше свідчення того, що тигри можуть жити на такій великій висоті. До цього цих хижаків у Бутані не вдавалося зафіксувати на плівці ще нікому.

"Той факт, що вони тут мешкають, дуже важливий для тигрів в дикій природі, для їх майбутнього", - сказав Бьюканан.

Бі-бі-сі вирішила не оприлюднювати точне місце розташування виявлених тигрів, щоб уберегти тварин від браконьєрів.

Колись в Азії жила велика популяція тигрів, проте через скорочення ареалу проживання і діяльності людини в дикій природі залишилося лише близько 3 тисяч цих хижаків.

Реклама:

Головне сьогодні