Новий сенсор завчасно передбачатиме виверження вулканів

— 22 вересня 2010, 10:32

Ультрасучасну технологію винайшли експерти Університету Ньюкасла, повідомляє The Daily Mail.

Використавши технологію карбіду кремнію, вчені сподіваються розробити бездротову комунікаційну систему, яка з високою точністю одержуватиме й передаватиме хімічні дані з глибин вулкану.

[L]

Сенсор вимірюватиме малопомітні зміни у вулканічних газах, таких як двоокис вуглецю та двоокис сірки. Дані на поверхню він надаватиме в режимі реального часу, даючи тим самим важливу інформацію стосовно активності вулкану.

Сенсори здатні розпізнавати гази в концентрації десятки часток на мільйон при температурі 200-300 градусів. Карбід кремнію працюватиме так само при температурі близько 600 градусів.

"На цей момент ми не маємо можливості точно досліджувати ситуації всередині вулкану, та фактично більша частина збору даних відбувається вже після виверження. З тим, що близько 500 мільйонів людей мешкають у тіні вулкану, це, вочевидь, не прийнятно", - каже керівник групи розробників Алтон Горсфолл.

Наразі команда розробників працює над конструюванням приладу, що буде розміром з iPhone. Його можна буде застосувати не лише у вулканах, а й, зокрема, на електростанціях та в реактивних двигунах.

Завдяки своїй унікальній молекулярній структурі, яка є стабільнішою за кремній, карбід кремнію має вищу стійкість до випромінювання, а отже може бути широко застосований і в ядерній галузі.

Реклама:

Головне сьогодні