Мойсей справді міг перейти Червоне море - вчені

— 22 вересня 2010, 13:31

За допомогою комп'ютерного моделювання дослідники переконалися, що потужний східний вітер справді міг розвести морські води, відкривши людям шлях.

Сенсаційні результати дослідження опублікував онлайн-журнал Public Library of Science ONE, повідомляє The Daily Mail.

За легендою, ізраїльтянам, яких переслідувала армія фараона, завдяки Божественному втручанню, вдалося перебратися на той бік дном моря. Після цього хвилі знов зімкнулися й потопили вороже військо.

Науковці припускають, що диво сталося не в самому Червоному морі, а в дельті Нілу, де стародавня ріка могла зливатися із прибережною лагуною.

Аналіз археологічних даних та супутникових мап дозволив ученим обчислити течію та глибину, яка була в тому місці 3 тисячі років тому.

Науковці підрахували, що вітер, який дув зі швидкістю 101 кілометр на годину протягом 12 годин, справді міг розкидати на два боки воду глибиною майже в два метри. Утворений завдяки цьому сухопутний коридор довжиною понад 3 кілометри й майже 5 кілометрів завширшки міг протриматися чотири години.

Щойно вітер ущух, води мали полинути назад, наче морський прибій. Звісно, той, хто в цей час опинився на шляху, ризикував потонути, зазначають вчені.

"Людей завжди зачаровувала ця історія з Другої книги Мойсея і було цікаво, чи базується вона на історичних фактах. Це дослідження демонструє, опис того, що води розійшлися, справді має підґрунтя у вигляді законів фізики", - каже керівник дослідження з Національного центру атмосферних досліджень у Боулдері Карл Дрюс.

Раніше вчені вже висували теорії щодо правдивості події, змальовані у Біблейській легенді. Одна з них пояснювала диво дією цунамі, що може змусити товщу води спершу відступити, а тоді швидко нахлинути. Втім, у цьому випадку ефект не зміг би тривати так довго, як зазначається в Біблії.

Реклама:

Головне сьогодні