Тест

Мешканці верхніх поверхів старішають швидше - вчені

Для експерименту вчені скористалися атомними годинами, які відстають максимум на секунду за 3,7 мільярдів років (що приблизно відповідає всьому періоду існування життя на Землі), повідомляє Inopressa з посиланням на The Independent.

Джеймс Чін-Вен Чоу і його колеги з Національного інституту стандартів і технологій США, спостерігаючи за двома годинниками, різниця у висоті яких над рівнем моря складала всього лише один фут, виявили: чим вище, тим швидше йде час.

Як пояснив Чоу, атомні годинники демонструють вплив гравітації: чим ближче до поверхні планети, тим повільніше плине час.

На кожен фут вище рівня моря чоловік, який прожив 79 років, буде старіти приблизно на 90 мільярдних долі секунди швидше, сказав Чоу. Результати експерименту опубліковані в журналі Science.

За допомогою атомного годинника вчені також підтвердили "парадокс близнят" - уявний експеримент Ейнштейна, який говорить, що близнюк, який здійснює космічну подорож, буде старішати повільніше свого брата, що залишився на Землі.

Коли було зімітовано ефект космічної подорожі, атомні годинники почали йти повільніше, як і диктує теорія відносності.

Піднявшись по сходах всього на одну сходинку, людина буде старішати швидше, роз'яснює Маркус Чоун, автор науково-популярного бестселера "Нам треба поговорити про Кельвіна".

"Експеримент показав: хочете пожити довше, купіть одноповерховий будиночок", - зауважив Чоун.