У Кембриджі вивчатимуть українську мову й культуру

— 29 вересня 2010, 12:29

За словами професора цього, одного із найстаріших та найпрестижніших у світі університетів, Саймона Франкліна, Кембридж став першим і наразі єдиним навчальним закладом у Західній Європі, де вивчають україністику.

Близько 40 студентів протягом останніх двох років у Кембриджському університеті вже вивчали українську мову, літературу й культуру. Але це були так звані пробні курси.

Оскільки вони пройшли успішно - у Кембриджі вирішили офіційно внести цей предмет до навчальної програми, зазначив викладач українознавства і керівник української програми у Кембриджському університеті Рорі Фіннін.

[L]

За його словами, студенти багато читають українських письменників в оригіналі, але найпопулярнішими в Кембриджі є Василь Стус і Павло Тичина.

У свою чергу Саймон Франклін розповів, до вивчення української мови в Кембриджі залучатимуться якомога більше викладачів з України.

"Розуміння України, вивчення України на фундаментальному рівні в Західній Європі майже не представлене, а в Північній Америці, Канаді - є. Україна фігурує у нас (у Європі) тільки коли тут чергова політична або економічна криза, а так якось зникає зі сторінок газет, і у свідомості не фігурує", - зазначив він.

"Ми вважаємо, що це шкідливо і погано не лише для України, але й для нас. Наша мета - підготувати нове покоління аналітиків, політиків, які знають і розуміють Україну, знають, що Україна не є частиною російської сфери впливу", - наголосив професор Саймон Франклін.

Окрім того він додав, що діяльність програми стала можливою завдяки фінансовій підтримці відомого українського бізнесмена Дмитра Фірташа.

За матеріалами Радіо "Свобода"

Реклама:

Головне сьогодні