Ночі за комп'ютером потроюють ризик розвитку психічних розладів

— 3 вересня 2010, 10:57

Люди, що сплять менше 5 годин на добу, до трьох разів частіше страждають на психічні розлади, аніж ті, хто проводить у ліжку по 8-9 годин, стверджують науковці.

Між тим, кількість годин сну молоді люди воліють зменшувати на користь часу, присвяченого їхнім електронним гаджетам, повідомляє The Telegraph.

Фахівці австралійського George Institute for Global Health проаналізували звичний характер сну в близько 20 тисяч осіб віком 17-24 років. Результати дослідження були представлені науковцями у журналі Sleep.

У більше ніж половини осіб, що мають менше 6 годин сну, за допомогою оцінювання за шкалою Кесслера науковці виявили високий рівень психологічного виснаження. З тієї ж групи піддослідних, хто спить щоночі по 8-9 годин, такі показники мала лише чверть молодих людей.

За минулі кілька десятиліть кількість годин, що її молоді люди присвячують сну, зменшилася, констатує очільник дослідження дослідження професор Нік Глозієр.

"Це цілковита провина гаджетів, що їх діти та молоді люди мають у своїх спальнях", - наголошує він.

"Звісно, вони мають підніматися та йти до школи або коледжу, або до університету в один і той же час. Тож, утворюється група тих, хто недосипає більше й більше", - каже Глозієр.

Науковець застерігає, що брак сну може потягти за собою серйозні наслідки.

"Те, що ми бачимо, це молоді люди, які починають з відчуття тривоги та розладів біологічного годинника, і рухаються до серйозніших проблем на кшталт біполярності або депресії", - розповідає керівник дослідження.

Що менше спатиме людина, яка вже перебуває у стані психологічного виснаження, то серйознішими для неї будуть наслідки, наголошує Глозієр.

Реклама:

Головне сьогодні