Тест

Школярі Київщини голодують

Діти прийшли зі школи і поскаржились батькам, що їх до 14.00 так ніхто і не погодував, щоправда скоротили перерви, повідомляє СТБ.

Їм лише сказали, що так може бути два тижні. Батьки обурені - кажуть, якби знали, то дали б дали дітям щось перекусити.

Харчування в школах отримують лише 1-4 класи. Це їм забезпечує місцевий бюджет.

Старшокласники рятуються хто як може: якщо є гроші - йдуть в їдальню за пиріжками, якщо нема - то залишається просто мріяти про домашній обід.

"Мама ходила в школу за книжками 31, була на лінійці 1 вересня. Хоч би хто повідомив, я б дітям їсти дала з собою. Прийшла дитина з школи, зморена, замучена", - каже Олена, чиї діти відвідують школу в селищі Коцюбинське, що за кілька кілометрів від Києва.

"У їдальні діти-чорнобильці мають право на безкоштовне харчування. У нас таких 95 відсотків, бо ми маємо 4 зону. Виходить, зараз їхнє право на безкоштовне харчування порушене", - пояснює ситуацію Дмитро Собко, цьогорічний випускник.

Викладачів ситуація, що склалася в Приірпінні не дивує. Кажуть, так мало не щороку. Дивує те, що вони не бачать в цьому проблеми й називають таку ситуацію "нормою".

На питання, чому не повідомили батьків, реагують своєрідно: оскільки це норма, то проблеми, як такої, немає, отже, немає необхідності в тому, щоб давати інтерв'ю.

Коли буде результативний тендер - невідомо. Можливо, на початку наступного тижня харчування вже буде, а можливо, це триватиме кілька тижнів, кажуть вчителі.

В Ірпінській міській раді знають, чому діти голодні й пропонують батькам самостійно оплачувати харчування.

"У школах міста Ірпінь харчуються всі категорії дітей з 1 вересня. У деяких школах Гостомеля та двох школах Коцюбинського немає харчування для дітей старших класів", - коментує ситуацію начальник відділу освіти Ірпінської міської ради Василь Туташанський.

"Міністерство праці та соціальної політики проводило тендер. Це окремий лот. Результати скасовані. Мені пояснили причини: подався лише один учасник, що не відповідає антимонопольному законодавству. Новий тендер має відбутися за кілька днів. До проведення тендеру ми запропонували, щоб діти харчувались за кошти батьків",- додає він.