Forbes: найкрасивіші студентські містечка світу

Архітектор Майк Еванс, представник компанії Hanbury Evans Wright Vlattas, який працював над студмістечками по всьому світі, зазначає, що невеликим кампусам, таким як Коледж Кеньон або Скриппс, ліпше вдається лишатися гарними й чарівливими "без тиску крупномасштабних змін".

Натомість для більших університетів ключем до збереження їхньої краси є "чітка схема організації" та "цілісність матеріальності" - каже він.

Тим, хто уперше потрапляє до студмістечка коледжу Кеньона, одразу впадають в око розкидисті дерева, зелені простори та гармонійне поєднання класичної готичної архітектури зі стилем Середнього Заходу.

Кеньон коледж
Визначним місцем цього кампусу, його "брендом" є його головна артерія - мальовнича алея, що зветься Міддл вей.

Викладач поезії XVII-го сторіччя Сергій Лобанов-Ростовський зазначає, що цей коледж, ізольований та пасторальний, є "маленьким місцем для великих роздумів".

Британський Оксфордський університет, безперечно, входить до списку найкрасивіших з точки зору будь-якого архітектора, включаючи професора архітектурної школи Нотр-Дам Девіда Мейєрніка

Навчальний процес у кам'яних стінах цього навчального закладу триває з ХІ-го сторіччя. Тоді ж було зведено й кампус із його лабіринтами галерей, аркад та проходів.

Оксфорд
"Монастирське коріння та видовищний клас будівель робить його архітектурною країною чудес", - каже Майєрнік.

За читальну залу нинішнім студентам Оксфорду слугує славнозвісна Камера Редкліфа, збудована у1737-му році.

Класичний американський кампус Принстонського університету, що очолює почесну асоціацію американських університетів "Ліга плюща", збудовано в академічному готичному стилі.

Принстон
Його сірі кам'яні стіни оповиті, відповідно, зеленим плющем. Як зазначає архітектор Наталі Шіверз, територія університету спланована таким чином, що "все знаходиться у 10 хвилинах ходи".

Звивисті стежки, проходи попід арками, майданчики - усе наче призначається для того, щоб надихати до спонтанних дискусій та навчання.

Жіночий коледж Скриппс у Клермонті, Каліфорнія, було засновано у 1920-му році. Завдяки співпраці архітектора Гордона Кауфманна та фахівця з ландшафтного дизайну успішно здійснилося художнє поєднання будівель та ландшафту.

Коледж Скриппс
Ряди бурштинових дерев були насаджені з метою дати студентам "відчуття осені". Також на території кампусу ростуть тюльпанові, мигдалеві й апельсинові дерева, сикомори, а також рідкісні види чагарників.

Стенфордському університету, що знаходиться у Пало Альто, Каліфорнія, зі слів архітектора Аарона Шварца, вдається лишатися "цілісним" попри своє масштабне зростання, зберігаючи повагу й вірність своїм "початковим заповідям дизайну".

Стенфорд

Додаткових балів студмістечко заслуговує завдяки своєму входу через Палм Драйв, де романтичні іспанські червоні дахи межують із безліччю зелених плям.

Дублінський Трініті коледж архітектор Майк Еванс порівнює з Оксфордом, втім називає його "м'якшим".

Трініті коледж
Найвизначнішою спорудою коледжу, який заснувала у 1592-му році королева Єлизавета, є Стара бібліотека. Найбільше її відділення, так звану Довгу кімнату, іноді називають "собором книжок" - через свою подібність до капели епохи бароко.

Довга кімната відома й тим, що тут зберігається Келлська книга (ілюстрований манускрипт, написаний ірландськими монахами близько 800-го року).

Пекінський Університет Цинхуа заснований у 1925-му році на території колишнього королівського саду династії Цинь. Територією студмістечка розкидані штучні озерця, в яких плаває квітучий лотос, поряд стоять кам'яні лави.

Університет Цинхуа
У ландшафті й більшості будівель прослідковується традиційний китайський стиль, втім кампус має й споруди, збудовані в західному стилі, як то чотирикутний двір та лекторій. Головний архітектор університету Т. Чуанг у 1914 році закінчив Університет Іллінойсу.

Академія повітряних сил Сполучених Штатів знаходиться у Коло, Колорадо Спрінгс.

"Шедевр американського модернізму середини XX-го сторіччя, а не щось у традиційному академічному готичному або оксфордському стилі", - характеризує її стиль видавець престижної серії Campus Guide Кевін Ліпперт.

Академія повітряних сил США
Кампус академії, до якого неабияк пасує панорама Скелястих гір, він називає "проявом сили у сучасній архітектурі".

"Більшість будівель вбрані в алюміній, нагадуючи покриття літаків, а Кадетську каплицю часто називають однією з найкрасивіших споруд Америки", - додає він.

Конструкція цієї "мультиконфесійної" каплиці дозволяє одночасно проводити в ній різні релігійні служби.

Італійський Університет Болоньї є найстаршим з європейських університетів, зведеним ще за часів Римської імперії. Його студмістечком є саме місто Болонья, зазначає Майєрік.

Болоньський університет
Це саме той випадок, коли школа виграє від свого розташування в міському середовищі.

"Те, чого бракує університету в індивідуальності, він компенсує нерозривним зв'язком зі своїм оточенням", - каже Майєрік.

Каліфорнійський університет у Санта-Крус, розташований на місці колишнього ранчо, височіє над Тихим океаном.

Окрім цього краєвиду, його територія тішить око відкритими галявинами й лісами червоного дерева. Шіверз зазначає, що будівлі студмістечка й "мережа циркуляції" автівок та пішоходів організовані таким чином, щоб не зашкодити краєвидам й довкіллю.

Університет Каліфорнії
Оскільки студентам до вподоби навчатися на свіжому повітрі, на території кампусу створено 100 точок для бездротового підключення до інтернету.

Університет Цинциннаті, штат Огайо, представив себе у XXI-му сторіччі з повністю оновленим студмістечком, зазначає видавець Ліпперт. У генеральному плані були представлені архітектурні роботи таких майстрів, як Майкл Грейвз, Пітер Ейсенман та Френк Гері.

Університет Цинциннаті

Університет Вірджинії розташований у Шарлоттсвіллі. Третій президент США Томас Джефферсон якось сказав, що досягненням, яким він пишається найбільше, є створення цього кампусу - в 1819-му році.

Джефферсон вважав, що справжній процес навчання може здійснюватися лише в "академічному містечку", тож розташував кампус навкруг ротонди із великою галявиною біля її підніжжя та 10 неокласичними павільйонами - аудиторіями.

Університет Вірджинії
Помешкання викладачів знаходилися просто над ними, що дозволяло навчанню й дискусіям відбуватися вільно та органічно. Галявина Джефферсона, що вважається одним з найвизначніших архітектурних шедеврів ХІХ-го сторіччя, символізує гармонію між викладачами й студентами, та університетом й ландшафтом.

Нині на території університету можна побачити архітектурні витвори McKim, Mead & White, Майкла Грейвза та Біллі Тсієна.

Жіночий коледж мистецтв Веллслі, що у Массачусетсі, був спроектований Фредеріком Лоу Омстедом молодшим. Розташований на березі озера Вабан поблизу Бостона, його студмістечко вважається перлиною "Семи сестер" - престижних мистецьких коледжів. Визначну роль у характері студмістечка відіграє саме його ландшафт.

Коледж Веллслі

"Історичне й сучасне завжди красиво поєднувалися із природнім характером місцевості", - зазначає Шіверз. Пишний сад, крізь який струменить потік від водоспаду, завершує мальовничий ставок Парамесіум.

Йєлльський університет у Коннектикуті суто з архітектурної точки зору "має більше "шоу-стопперів", ніж усі кампуси зі списку", - каже Шіверз попри те, що суміш стилів видається менш зв'язаною, ніж в інших навчальних закладах Ліги плющу - Принстоні чи Гарварді.

Йєлль
До канонічних споруд належать стадіон Інгаллз Рінк архітектора Еро Саарінена, Будівля мистецтва й архітектури Пола Рудольфа, Галерея мистецтв Луїса Кана та Центр британського мистецтва.

За матеріалами Forbes. Фото з сайтів університетів та Вікіпедії

Реклама:

Головне сьогодні