В Атлантичному океані знайшли нові гідротермальні джерела

— 12 жовтня 2010, 10:42

Відкриття зробили науковці з Центру морських природничих наук MARUM та Інституту морської мікробіології Макса Планка у Бремені, які 6 вересня вирушили в експедицію на дослідницькому судні "Метеор".

Цікаво, що гарячий підводний потік міжнародна команда вчених виявила в місці, яке інтенсивно досліджувалось під час попередніх експедицій, повідомляє Science Daily.

Знайти його стовп, який здіймається на висоту в 1 метр над океанським дном, науковцям вдалося за допомогою багатопроменевого ехолоту нового покоління, встановленого на борту "Метеора".

Вчені помітили шлейф бульбашок газу в товщі води за п'ять кілометрів від вже відомого великого джерела Менез Гвен, над яким вони саме працювали.

Знайшовши нове джерело, вчені заходилися досліджувати місцину за допомогою ехолоту. На їхній превеликий подив, вони виявили ще п'ять місць із газовим шлейфом.

Деякі з них розташовані навіть поза діапазоном вулканічної активності, де, як раніше гадали науковці, відсутня гідротермальна активність.

"Одержані нами результати вказують на існування значно більшої кількості малих активних центрів уздовж Серединно-Атлантичного хребта, аніж досі вважалося", - розповідає головний науковець експедиції Ніколь Дабілієр.

Це відкриття, на її думку, здатне змінити існуюче уявлення про вклад гідротермальної активності до термального "бюджету" океанів.

"Крім того, наше відкриття є захопливим, оскільки воно може дати нам відповідь до давно існуючої загадки: нам не відомо, як тварини подорожують між великими гідротермальними джерелами, віддаленими одне від одного на сотні або тисячі кілометрів", - каже вона.

Тварини можуть використовувати ці невеликі ділянки як "трамплін" у своїх подорожах, припускає науковець.

Реклама:

Головне сьогодні