У США розпочали випробування ембріональних клітин на людях

— 12 жовтня 2010, 17:41

Американське урядове Управління з контролю за якістю продуктів і лікарських препаратів видало біотехнічній компанії Geron ліцензію, яка дозволяє використовувати такі клітини для лікування людей з пошкодженням спинного мозку, пише Бі-Бі-Сі.

Потенційно зародкові стовбурні клітини можуть бути перетворені в різні інші види клітин, включаючи нервові. Завдання випробувань, які будуть проводитися в одній з клінік в Атланті, - перевірити безпеку такого лікування.

Компанія Geron, розташована в Кремнієвій долині в Каліфорнії, витратила 170 мільйонів доларів на розробку методики лікування ушкодження спинного мозку за допомогою стовбурових клітин.

У ході дослідів на тваринах у паралізованих пацюків спостерігалося відновлення деяких рухових функцій. Разом з тим поки що не ясно, чи допоможе таке лікування людям з пошкодженнями хребта.

У Сполучених Штатах щорічно близько 12 тисяч осіб отримують каліцтва, пов'язані з пошкодженням спинного мозку - найчастіше в результаті автомобільних аварій, падінь, вогнепальних поранень і спортивних травм.

Пацієнтам, які візьмуть участь у дослідженнях, буде запропоновано двотижневий експериментальний курс лікування.

Президент компанії Geron Томас Окарма у зв'язку з рішенням американської влади сказав:

"Коли ми почали працювати зі стовбуровими клітинами людських ембріонів в 1999 році, багато хто передрікав, що пройде не одне десятиліття, перш ніж будуть дозволені випробування на людях".

Проте для повного прояснення, наскільки безпечна така терапія, знадобиться багато років кропітких тестів.

Реклама:

Головне сьогодні