Премію Букера отримав сатиричний роман

— 13 жовтня 2010, 10:47

Говард Джейкобсон випередив інших учасників конкурсу, в тому числі двічі лауреата Букера Кері Пітера.

Автор роману-переможця "Проблема Фінклера" отримав чек на 50 тисяч фунтів стерлінгів (близько 75 тисяч доларів) на церемонії, що пройшла в лондонському Сіті, передає Бі-Бі-Сі.

Крім того, всім фіналістам, включаючи переможця, вручається чек на 2,5 тисячі фунтів.

Голова журі сер Ендрю Моушн назвав книгу 68-річного письменника "дуже смішною, але при цьому дуже розумною, дуже сумною і дуже тонкою".

У центрі роману - тема самоідентифікації євреїв у сучасному британському суспільстві. Книга - про людські стосунки, про дружбу несхожих один на одного шкільних друзів, двоє з яких є євреями, а третій хоче ним бути, - стала першим відверто гумористичним твором, який отримав Букера за всю історію премії.

Це 11-й за рахунком роман Джейкобсона. У центрі його - фігура колишнього радіопродюсера Бі-бі-сі Джуліана Треслава, якого б'ють по дорозі додому після вечора, проведеного з друзями. Після цього нападу його розуміння себе та своєї ідентичності починає змінюватися.

[L]Джейкобсон, який часто називає себе "єврейською Джейн Остін", сказав після нагородження, що його роман описує відчуття людини, яка дивиться на євреїв з боку і шкодує, що не належить до їх числа.

"Я привношу єврейське мислення в класичний британський роман", - пожартував він.

Журі у складі п'яти членів зібралося у вівторок ввечері і протягом години вирішувало долю про присудження престижної літературної премії.

Джейкобсон, який живе в Лондоні, народився в Манчестері, навчався в Кембриджському університеті і довгі роки викладав в австралійському Сіднеї, а потім повернувся до Британії і став лектором в коледжі Селвін в Кембриджі.

Він веде щотижневу і дуже популярну колонку в газеті Independent і неодноразово висувався на премію Букера.

Реклама:

Головне сьогодні