Шум в літаку притупляє смак їжі

— 15 жовтня 2010, 12:17

Звук моторів в літаку впливає на сприйняття смаку і свіжості продуктів, що подаються на борту, стверджують вчені з Манчестерського університету, передає Бі-Бі-Сі.

Людям, які брали участь в експерименті, було запропоновано із зав'язаними очима і під музику, яка гриміла в них у навушниках, оцінити смакові якості різних страв. Особлива увага приділялася сприйняттю солодкості, солоності і свіжості.

Експеримент показав, що гучна музика затьмарювало смак солодкості і солоності, однак, завдяки їй, продукти сприймалися як більш свіжі.

Добровольцям, які брали участь у дослідженні, пропонували на пробу солодкі і солоні продукти. Спочатку вони їли під музику, а потім ті ж продукти подавалися в повній тиші.

У ході експерименту дослідники також з'ясували, що смакові відчуття піддослідних залежали і від того, яка музика грала у них в навушниках: якщо їм подобалася музика, то й продукти здавалися смачніше.

Хоча в експерименті брали участь всього 48 чоловік, його автори вважають, що їм вдалося зрозуміти, чому продукти, що подаються на борту, здаються такими несмачними.

Цей факт давно відомий, і тому зазвичай їжу в літаку сильно приправляють спеціями.

"Я впевнений, що авіакомпанії намагаються з усіх сил подавати на борту смачну їжу, але, незважаючи на їхні старання, смак їжі відрізняється від звичайного. Ми задалися питанням: які чинники впливають на смак їжі, яка подається в літаках. І прийшли до висновку, що однією з причин може бути постійний фоновий шум ", - розповів професор Енді Вус, один з організаторів експерименту.

"NASA годує своїх космонавтів гострими стравами, тому що, коли вони знаходяться на кораблі, сприйняття смаку притупляється Можливо, і в цьому випадку причина в постійному шумі.", - зауважив науковець.

Реклама:

Головне сьогодні