У Facebook викрали персональні дані мільйонів користувачів

— 18 жовтня 2010, 17:32

Розслідування, проведене виданням Wall Street Journal, показало, що дані користувачів збирають і передають стороннім організаціям 10 найпопулярніших додатків (у тому числі гра FarmVille від компанії Zynga).

Масштаби "витоків" персональних даних виявилися значно більшими, ніж передбачалося раніше. Ця практика зачіпає інтереси десятків мільйонів людей, а також порушує конвенцію самої Facebook і знову ставить під сумнів її здатність захистити приватне життя користувачів.

Особиста інформація збиралася третіми особами без будь-чийого відома через різні веб-додатки та ігри, що користуються високою популярністю у Facebook.

В руках авторів розважальних сервісів виявлялися ідентифікаційні номери профілів, використовуючи які можна дізнатися не тільки ім'я користувача, а й імена його друзів, а в деяких випадках і його інтереси, хобі та інші дані, що представляють високу цінність для рекламодавців.

Відомо, що ці ідентифікатори продавалися щонайменше 25 рекламним фірмам. При цьому деякі використовували їх для складання баз даних інтернет-користувачів для проведення рекламних кампаній. Загалом до сторонніх потрапила особиста інформація кількох десятків мільйонів користувачів Facebook.

Основна проблема виявленої "дірки" Facebook полягає в тому, що ім'я і прізвище користувача соціальної мережі доступні будь-якому охочому незалежно від його поточних налаштувань приватності, а це означає, що наразі знаменитий інтернет-ресурс не може забезпечити конфіденційність зберігання особистих даних. Втім, самі представники Facebook вважають інакше.

"Ідентифікаційний номер Facebook може бути отриманий через додаток або через браузер

користувача. Тим не менш, навіть використовуючи цей параметр неможливо отримати доступ до чиєїсь захищеної інформації. У майбутньому ми продовжимо працювати над захистом даних користувача", - заявили у Facebook.

Раніше цього місяця Facebook запровадив низку нових функцій, які дають користувачам більший контроль над своїми даними - зокрема, оновлені групи та інструмент для скачування профілю. Одна з функцій, Dashboard, має вдосконалений інтерфейс для управління додатками, до яких підключений аккаунт.

За матеріалами Vlaskor.net

Реклама:

Головне сьогодні