Відмов у видачі шенгенських віз українцям поменшало

— 19 жовтня 2010, 11:44

Згідно з дослідженням, проведеним консорціумом експертних організацій "Європа без бар'єрів", відсоток відмов українцям скоротився практично удвічі. Загалом було опитано 120 осіб під кожним з консульств Польщі та Чехії у Львові.

Якщо у серпні минулого року Чехія відмовила 22% опитаних, то цьогорічний показник - 11%. Аналогічна ситуація і у польському візовому відділі - показник з 6,7 скоротився до 3,3%, пише "Німецька хвиля".

Як пояснив консул Генконсульства Польщі у Львові Ришард Бялацкі, відмови - в основному через фальшиві документи.

"Маємо багато документів з фальшивими запрошеннями, даними про підприємницьку діяльність, реєстрацією у готелях та неправдиві дані про роботу", - пояснює Бялацкі.

У досліджені експерти наголошують, що польське консульство не надає жодних письмових пояснень щодо причин відмов. А це суперечить положенню Візового кодексу. З цього приводу консул Ришард Бялацкі зазначив, що письмова відповідь практикувалася донедавна, а тепер її можна без проблем отримати на вимогу прохача.

У чеському консульстві такі письмові пояснення отримали 70% з тих, кому відмовлено.

До позитивних показників можна зарахувати і той факт, що кількість виданих українцям багаторазових віз зросла у порівнянні з минулим роком. Щодо Польщі, то таких віз стало більше на 22%. Причому, як додав консул Бялацкі, візовий відділ активно впроваджує практику видачі віз на 3-5 років, аби у такий спосіб черги біля консульства скоротилися.

Лише за вісім місяців цього року консульським відділом Польщі у Львові видано понад 200 тисяч віз, і 110 тисяч з них - до країн Шенгену.

Аби подати документи на отримання візи до польського чи чеського консульства, треба вистояти у черзі кілька годин. Щоправда, ситуація біля польської дипустанови дещо складніша. Але на результат вже можна розраховувати за 10-14 днів, що цілком відповідає вимогам Візового кодексу ЄС, кажуть експерти.

Реклама:

Головне сьогодні