У Чернівцях увічнили "невідомого олігарха" Фірташа

— 19 жовтня 2010, 15:30

Пам'ятник невідомому олігарху у Чернівцях Анатоль Федірко розмістив у центрі міста біля магазину "Букініст", пише ЗІК.

Дмитра Фірташа художник зобразив у вигляді газового щита, на якому сидить оздоблений "дорогоцінним" камінням метелик. У коробці щита-газового лічильника фотографія Дмитра Фірташа.

Як пожертву на підтримку бізнесу олігарха Анатолій Федірко кинув у газовий щит кілька євроцентрів і закликав учасників заходу також скинутися на "бідність олігарху". У скриньці опинилося ще кілька гривень і жетон на проїзд у київському метро.

За словами художника, для композиції пам'ятника він обрав метелик, оскільки Дмитро Фірташ - гламурна людина, а газовий щит із застереженням про техногенну небезпеку символізує сутність його бізнесу.

"Обличчя одного із найзагадковіших українських багатіїв дотепер не відоме більшості мешканців країни. А його кар'єрний злет просто вражає. 20 років тому Дмитро Фірташ служив пожежником у м. Чернівцях, а сьогодні він володіє 90% контрольного пакету акцій фірми Centragas Holding AG - компанії, якій належить 50% акцій горезвісного RosUkrEnergo", - зауважив Федеріко.

Фото ЗІК

"Дмитро Фірташ приїхав до Чернівців у кінці 80-рр. ХХ ст. без грошей, але з вірою в те, що Чернівці - таємна столиця Європи, яка надасть йому, простому сільському хлопцю, можливість для самореалізації... У проміжку між цими двома сходинками своєї кар'єри Фірташ торгував м'ясом, молоком та олією, продавав автомобілі, а потім зайнявся газом. Сьогодні чернівчан втішає думка про те, що Д. Фірташ ходив вулицями Чернівців, і кожен, хто мешкає в цьому місті, в майбутньому, теж може бути олігархом", - зазначає автор проекту.

До слова, у Чернівцях вже є роботи художника Анатолія Федеріка, присвячені Юрію Андруховичу (гіпсовий бюст неандертальця), Арсенію Яценюку (дитяче фото політика та кухоль для збору пожертв на розвиток української демократії), Юлії Тимошенко (гіпсові черевички ТМ Луї Вітон) та Віктору Януковичу (кусок вугілля).

Реклама:

Головне сьогодні