Історія лотереї в СРСР та як жити з виграшем

Рівно 40 років тому, 20 жовтня 1970 року, відбувся перший розіграш знаменитої лотереї "Спортлото". Ця подія відбулася в московському Будинку журналіста. Лототрона - спеціального апарата, що визначає виграшні числа, у природі тоді ще не існувало. Його створили в конструкторському бюро Академії наук Естонської РСР тільки в 1973 році.

Школярка Маша Обухова вручну крутила тиражний барабан і виймала з нього кульки. Аматорам лотерей, що завжди дуже уважно ставляться до чисел, буде цікаво довідатися, що першою була кулька під номером 30.

Справа державної важливості

"В УРСР перший розіграш пройшов роком пізніше - у 1971 році, але вже зовсім скоро за зборами від продажу квитків Україна стала другою після Росії", - розповідає Георгій Ложенко, президент "Молодьспортлото".

У 1992 році "МСЛ" об'єднала всіх представників "Спортлото", що працювали на території незалежної України. Розігрувалося дві системи - 5 з 36 і 6 з 49.

Остання була замінена в 1986 році на 6 з 45, що дозволило збільшити імовірність виграшу на 30%.

У СРСР "Спортлото" було справою державної важливості. З його допомогою голова спорткомітету СРСР Сергій Павлов планував зібрати гроші на проведення московської Олімпіади-80.

Ідея виявилася досить успішною: за даними Ложенка, доходи від "Спортлото" склали до 70% бюджету Олімпіади. Пізніше ці кошти йшли на розвиток масового спорту.

А кошти були чималі: тільки в 1980 році виторг від реалізації квитків склав більше 466 мільйонів рублів. Це при тому, що один квиток коштував 60 копійок.

Половина доходів від продажу квитків йшла на призовий фонд, а третина виділялася на потреби спорту.

Наприклад, у Києві на доходи, отримані від лотереї, був реконструйований Центральний стадіон (нинішній НСК "Олімпійський") і збудовані Школа вищої спортивної майстерності (легкоатлетичний манеж на Березняках) і тенісні корти на Повітрофлотському проспекті.

"Спортлото" у СРСР рекламували через кіно

Після Олімпіади-80 популярність спортивної лотереї пішла на спад, і радянські ідеологи придумали геніальний хід. На екрани країни вийшов фільм кращого комедіографа СРСР Леоніда Гайдая "Спортлото-82".

Звичайно ж, картина стала лідером кінопрокату 1982 року, зібравши 55 мільйонів глядачів. Для порівняння - "оскароносний" "Москва сльозам не вірить" зібрав 90 мільйонів.

Син сценариста Владлена Бахнова, який працював з Гайдаєм над найуспішнішими його фільмами, включно з "Спортлото-82", Леонід Бахнов підтвердив, що картина про лотерею "звичайно ж, була соцзамовленням, але на якість фільму і його популярність це ніяк не вплинуло".

"Спортлото-82" - не перший у СРСР фільм, у якому було використано так званий продакт-плейсмент (прихована реклама). Але, безумовно, найвідоміший.

Це зараз нікого не дивує, коли герої на екрані п'ють горілку відомого горілчаного бренду або обговорюють марки майонезу. А для 1982 року це був дуже сильний хід.

[L]

У фільмі сигарети "Прима" протиставляються "Мальборо", напій "Байкал" - "Пепсі-колі", а в одній зі сцен герой Борислава Брондукова прямо закликає: "Пийте "Хванчкару" - це легке, натуральне вино".

До речі, така настирлива реклама викликала додатковий комічний ефект - насправді, більшості глядачів хотілося курити "Мальборо", а не "Прийму" за 16 копійок. Як результат, вже в 1983 році продажі квитків "Спортлото" виросли вдвічі.

А першими продакт-плейсмент випробували на глядачах ризькі кінематографісти. У 1973 році вийшов комедійний детектив "Подарунок самотній жінці", в якому була низка рекламних роликів - від пива Aldaris латвійського виробництва до Ризького універсаму.

"Жигулі" - джекпот сімдесятих років

За словами київського пенсіонера Анатолія Казимиренка, у 70-ті роки кожен розіграш "Спортлото" ставав подією. "Це було дуже захоплююче. Гра перетворювалася на ритуал. Тиражі друкувалися щотижня в газеті, і ми з нетерпінням чекали на кожний випуск, хвилювалися", - згадує Казимиренко.

Анатолій Павлович і деякі його друзів об'єдналися і щотижня в складчину купували лотерейні квитки. У радянській лотереї не було системи джекпотів, натомість було багато невеликих виграшів - від 3 до 50 рублів. Чим більше купуєш квитків - тим більше шансів виграти.

"Звичайно, виходило не завжди. Вкладені гроші поверталися, в середньому, через раз, а великі виграші - від 100 рублів і вище - приходилися, в середньому, на 10-20 ігор. Виграш ділився нарівно на всіх учасників", - розповідає пенсіонер.

Інша перевага лотереї "Спортлото" у СРСР полягало в тому, що розігрувалися не тільки гроші, але і дефіцитні товари - автомобілі, пилососи, килими.

"Нашою мрією було виграти машину. Нові "Жигулі" коштували 5 тисяч рублів, але, навіть маючи такі гроші, потрібно було роками чекати своєї черги на покупку. Якщо виграти машину, а потім її продати - можна було непогано заробити. Але ми авто так і не виграли", - журиться Казимиренко.

Натомість киянці Ірині Гордієвській пощастило більше. В її родині історія про те, як у передмісті на вокзалі їй буквально нав'язали лотерейний квиток, стала сімейним переказом.

"Він валявся без діла кілька тижнів, поки нам не спало на думку його перевірити. Я очам своїм не повірила - ми виграли машину! Добре, що ніхто не додумався викинути цей квиток", - згадує Гордієвська.

Це було в середині 80-х, авто відслужило 10 років і його продали, а на ці гроші, додавши ще, родина купила нове машину.

Три мільйони - не гроші

Журналісти зустрілися з кількома щасливчиками, яким вдалося зірвати джекпот. Їхнє звичне життя мало змінилося після виграшу. Сергій, що раніше жив в Івано-Франківську, вважає, що 3,5 мільйони гривень, які він виграв у лотерею 3 роки тому, - не гроші.

"Це там, у регіоні - космічні гроші. А тут, у столиці, 3,5 мільйони - дріб'язок", - вважає Сергій. Правда, на цей "дріб'язок" Сергій купив у Києві квартиру, будинок і дачу, а стареньку "дев'ятку" змінив на "Фольксваген". На гроші, що залишилися, він подорожує Україною.

Математичний прорахунок

Чимало допитливих голів намагалися застосувати в лотереї статистику і математичний аналіз. Російський астроном, співробітник Інституту Космічних Досліджень РАН Денис Денисенко створив сайт, на якому зібрав дані розіграшів "Спортлото" 6 з 45 і 5 з 36 з найпершого в 1970 році.

"Спортивно-числові лотереї цікавлять мене з погляду пошуку статистичних закономірностей. Зокрема, за аналізом підсумків тиражів лотереї "Спортлото" мені вдалося визначити "складні" номери - ті, що інші гравці закреслюють у середньому рідше за інші", - розповідає Денисенко.

Зокрема, астроном знайшов, що виграшні комбінації в лотереях "Спортлото" і "Держлото" періодично повторюються. Наприклад, комбінація з 21-го тиражу "Спортлото" 5 з 36 1991 року тричі протягом вересня-жовтня 2010 року збігалася з 4 номерами в лотереї "Держлото" 5 з 36.

Правда, аналіз статистики не приніс Денисенку виграшу - йому не вдалося вгадати навіть 5 номерів у 6 з 45, не кажучи вже про джекпот.

"Найбільшим моїм виграшем були вгадані 4 номери в 21-му тиражі "Держлото" 6 з 45, коли я в двох квитках виграв по 4702 рублі при вартості однієї комбінації 20 рублів", - зізнався астроном.

Доктор фізико-математичних наук Петро Задерей не бачить у цьому нічого дивного. "Не думаю, що в якій-небудь системі гри в лотерею є логіка. Теорія імовірності говорить, що число, що випадає на лототроні - це випадкова величина, що не піддається математичному аналізу. Імовірність того, що ви вгадаєте 5 комбінацій цифр із 36, дорівнює нуль цілим п'яти десятимільйонним. Інакше кажучи, шанс зірвати джекпот є в одного гравця з 5 мільйонів. І ніяких закономірностей тут бути не може, тільки випадок", - вважає професор Задерей.

Але він все ж припускає, що особливо щасливі гравці можуть бути наділені якимсь особливим даром на зразок передбачення, що не піддається науковому поясненню.

Яким знакам зодіаку везе частіше

На відміну від математиків і астрономів, астрологи вже знайшли відповіді на всі питання. Астролог древньоарійської традиції Влад Росс розповів, кому найчастіше таланить в лотереї.

"За статистикою, що я веду, найбільші щасливчики - Козероги і Діви. Це найпрагматичніші знаки Зодіаку, що вміють прорахувати потрібні комбінації чисел. Майже не щастить в лотереї Ракам і Рибам - у них гарна інтуїція, що необхідна гравцеві, але вони бояться ризикувати. Тому виграш дістається більш ризикованим Водоліям та Левам", - вважає астролог.

На його думку, найкраще купувати квитки в числа, що у сумі дають 8: 8-го, 17-го (1+7) або 26-го (2+6) числа. А от у числа з 7 гравцям не везе. "Саме тому виробники ігрових автоматів прикрашають їх числом 777", - упевнений Росс.

Без різких рухів

А що робити, коли на вас звалилося несподіване багатство? Психологи радять перечекати, поки пройде ейфорія від виграшу.

"Важливо зрозуміти, що гроші самі по собі не приносять щастя - навпаки, можуть принести цілком конкретні неприємності. Грубо кажучи, людина в такій ситуації переживає сильний стрес і втрачає адекватність сприйняття, чим нерідко користуються шахраї. Тому уважніше стежте за своїм оточенням і спробуйте на час забути, що ви зненацька розбагатіли. А коли ейфорія мине - тоді вже вирішуйте, що вам робити з виграшем", - радить Катерина Трощенко, фахівець Психологічного центра ALTERA.

Головне в такій ситуації - продовжувати вести звичний спосіб життя. Психологи рекомендують у жодному разі не звільнятися з роботи, продовжувати ставити перед собою цілі, ретельніше стежити за своїми думками і вчинками, нормально харчуватися і більше спати - так ви набагато швидше і легше здолаєте стрес.

"Пам'ятайте, що на виграші життя не починається і не закінчується", - наголошує психолог.

Матеріал газети "Сегодня"

Реклама:

Головне сьогодні