Одностатеві стосунки між пінгвінами недовговічні

— 21 жовтня 2010, 11:09

У ході спостережень за однієї з колоній королівських пінгвінів науковці з'ясували: більше чверті птахів з'являлися "у суспільстві" в супроводі особини своєї статі, але тільки в двох випадках це завершилося формуванням якогось союзу: птахи стали відгукуватися на заклики одне одного.

Втім, і вони згодом були помічені доглядаючи яйця в складі гетеросексуальних пар, пише Бі-Бі-Сі.

Дослідники вважають, що подібне гомосексуальна поведінка може пояснюватися надлишком в колонії самців з високим рівнем тестостерону.

Королівські пінгвіни розміром поступаються тільки імператорським: зростанням як самці, так і самки досягають 1 метра; у кожної особини на грудях яскраве жовта пляма, а дзьоб і обидві сторони голови пофарбовані в яскраво-помаранчеве.

Ці птахи не мають гнізд: яйця вони виношують на лапах, вкриваючи їх своїми черевцями, - а це означає, що колонії королівських пінгвінів дуже мобільні. Це, у свою чергу, обумовлює важливість комунікації, без якої птах просто не зможе знайти свою сім'ю.

У шлюбний період ці пінгвіни вельми мальовничо проявляють інтерес до потенційних партнерів: вони закочують очі, витягують шиї і здійснюють головами напівкруглі руху, крадькома поглядаючи при цьому один на одного.

Щоб сформувати пару, кожен з них запам'ятовує заклик іншого - щоб знаходити один одного в штовханині великої колонії.

Свої спостереження фахівці Центру функціональної та еволюційної екології з міста Монпельє на півдні Франції проводили на антарктичному архіпелазі Кергелен. При цьому вони не намагалися виміряти рівень гомосексуальності, а просто хотіли краще зрозуміти звички великих нелітаючих птахів, у тому числі й сексуальні.

В результаті у них вийшло перше засноване на реальних доказах дослідження гомосексуальності королівських пінгвінів - і одне з перших подібних досліджень пінгвінів взагалі.

Як пишуть вчені в журналі Ethology, вони з'ясували: 28,3% всіх птахів фліртували з особинами своєї статі.

"Звичайно, щоб з'ясувати це, знадобилося працювати з ДНК, тому що самці і самки виглядають дуже схоже", - говорить професор Стівен Добсон, головний дослідник Центру в Монпельє.

У минулому орнітологи говорили навіть, що через цю схожість пінгвіни взагалі можуть плутатися, хто з них самець, а хто самка. Проте професор Добсон розвінчує цю гіпотезу на тій підставі, що отримані ним і його колегами результати не відповідають уявленням про випадкову природу таких стосунків.

"Я виявив, що кількість пар, що виявляють ознаки гомосексуальності, виявився істотно нижчим, ніж якби це відбувалося випадково", - пояснює він.

"Серед 75 сформованих пар ми знайшли одну пару, що складалася з двох самців, і одну, що складалася з двох самок, які вивчили пісні один одного. Тож такі (гомосексуальні) пари можуть створювати відносини. Але потім вони можуть і розпастися, якщо хтось знаходить більш підходящого партнера", - додає професор.

Реклама:

Головне сьогодні