NASA готується до переселення людей на інші планети

— 22 жовтня 2010, 11:22

NASA та Управління перспективних досліджень Міністерства оборони США (DARPA) почали роботу над проектом Hundred-Year Starship, спрямованим на створення першого в історії людства космічного корабля з переселенцями на інші планети.

Наразі Національне управління США з аеронавтики і дослідженню космічного простору вже виділило 100 тисяч доларів, а DARPA - повноцінний мільйон на втілення проекту, пише Компьюлента з посиланням на Popular Science.

"Двадцять років тому про таке можна було тільки шепотітися в темних коридорах під страхом звільнення", - зазначив на конференції директор Дослідницького центру NASA Саймона "Піта" Уорден.

[L]

За словами науковця, NASA вже вивчає електричні силові установки. На його думку, перші поселенці з'являться на Місяці або Марсі до 2030 року.

Ідею про космічних переселенців нещодавно розробили американці Дірк Шульце-Макуш і Пол Девіс. У їхній статті, що вийшла в Journal of Cosmology, пропонується відправити на Марс астронавтів без права повернення для створення першої постійної колонії.

Час від часу їм будуть надсилати певні речі, але в цілому марсіанам доведеться піклуватися про себе самостійно: добувати воду, будувати житло, отримувати поживні речовини, налагоджувати процеси мінеральної та хімічної переробки. Іншими словами, вони стануть творцями марсіанської промисловості, яка в кінцевому рахунку закладе основу майбутньої колонізації. А ще це запорука того, що слідом за ними прийдуть і інші люди - хоча б довідатися про успіхи.

Таким чином буде усунуто головну фінансову і технічну складність пілотованого польоту на Марс - доставка астронавтів додому.

Космолог з Університету штату Арізона Пол Девіс не бачить в цьому нічого жорстокого: "Подібна місія мало чим відрізнятиметься від експедицій перших білих поселенців в Америці, які залишали Європу практично без надії на повернення".

Але спочатку доведеться розробити нові двигуни, які піднімуть ракету з мінімальною витратою пального і дозволять благополучно приземлятися на Марс.

"Ларрі Пейдж (співзасновник Google) запитав мене пару тижнів тому, скільки це буде коштувати, і я сказав йому, що 10 мільярдів доларів. Його відповідь була такою: "Чи зможете укластися в 1-2 мільярди доларів?". Тож мова тепер йде вже всього лише про ціну питання", - підкреслив Саймон Уорден.

Та на якій би сумі вони ні зійшлися, вартість прощання навіки з родичами і друзями нічим не виміряти. Тож психологи і психіатри NASA активно вивчають реакцію на тривалу ізоляцію й розлуку з близькими.

Реклама:

Головне сьогодні