Космічний туризм визнали небезпечним для клімату

— 26 жовтня 2010, 15:14

До такого висновку прийшли вчені, які розробили комп'ютерну модель впливу викидів, що утворюється при неповному спалюванні палива сажі на клімат планети.

Вчені розраховували кількість сажі, яка щорічно викидається при вчиненні тисячі суборбітальних польотів на рік (приблизно на такий рівень компанії, що займають космічним туризмом, планують вийти до 2020 року).

Для спрощення моделі дослідники вважали, що всі кораблі викидають сажу над приватним космодромом "Америка" (Spaceport America), який будується в штаті Нью-Мексико, пише Лента.ру з посиланням на New Scientist.

В якості модельного вчені розглядали космічний корабель SpaceShipTwo, що розробляється компанією Virgin Galactic. У дослідників не було точних даних щодо кількості сажі, що викидається двигунами SpaceShipTwo, проте вони прийняли (виходячи з наявних даних за схожими типами двигунів), що при тисячі польотів таких кораблів буде викинуто близько 600 тонн сажі.

При цьому на полюсах підвищиться температура - в середньому зростання складе близько 0,2 градуси Цельсія, а взимку в кожній з півкуль буде доходити до 1 градуса. Поки вчені не можуть пояснити точний механізм впливу викидів сажі на клімат.

Загалом, туристичні космічні кораблі (якщо індустрія вийде на очікуваний рівень розвитку) будуть викидати більше сажі, ніж цивільні лайнери. На відміну від літаків, які викидають незгорілі залишки палива на низьких висотах, звідки вони "вимиваються" з опадами, викиди суборбітальних кораблів концентруються на висоті 40 кілометрів і вище, і можуть залишатися там до десяти років.

Колеги авторів дослідження неоднозначно поставилися до нової роботи. На думку критиків, для того щоб давати більш-менш точні оцінки, у вчених недостатньо даних. Не всі з розроблюваних в даний час космічних кораблів використовують тверде паливо, і кількість продуктів неповного згорання може сильно варіюватися в залежності від типу двигуна.

Реклама:

Головне сьогодні