З Колумба "зняли звинувачення" в імпорті сифілісу до Європи

— 26 жовтня 2010, 17:57

Археологічні знахідки, які спростували цю теорію, вивчила група фахівців під керівництвом Брайана Коннелла з Музею Лондона, повідомляє The Daily Mail.

Археологи вивчили кісткові останки, виявлені на місці стародавніх поховань в центральній частині Лондона. Сім досліджених скелетів мали ознаки сифілітичного ураження. Зокрема, аналіз знайденого дитячого скелета показав, що дитина була сліпою і лисою, а її зуби росли під кутом в 45 градусів до щелепи.

Виявлені в похованнях монети та інші предмети дозволили археологам провести радіовуглецеве датування знахідок. Група Коннелла з'ясувала, що два скелети належать людям, які жили в 1200-1250 роках нашої ери. Інші п'ять скелетів були датовані 1250-1400 роками.

Раніше вважалося, що перші випадки сифілісу в Європі були зафіксовані в 1495 році, двома роками пізніше повернення Колумба з його першої трансатлантичної експедиції.

У 2008 році вчені з США провели генетичний аналіз збудників сифілісу, зібраних в різних країнах. За даними цього дослідження, найбільш давніми є штами збудника з Північної Америки.

Реклама:

Головне сьогодні