П'ята частина тварин та рослин на межі зникнення

— 27 жовтня 2010, 17:46

Кожен п'ятий вид тваринного і рослинного життя на Землі в тій чи іншій мірі знаходиться під загрозою зникнення, стверджують автори щойно виданої Червоної книги Міжнародного союзу охорони природи.

Експерти кажуть, що все більше стає видів флори і фауни, яким загрожує вимирання. При цьому автори Книги погоджуються, що активна діяльність екологів дозволила відвести деякі види від межі, за якою - зникнення з лиця Землі.

Глобальний список рідкісних та зникаючих видів оприлюднений на конференції з біологічного розмаїття, що проходить в Японії під егідою ООН.

Згідно Червоної Книги, з усіх тварин найбільшій загрозі піддаються амфібії: у групі ризику знаходяться 41% представників цього класу. При цьому з числа птахів до Червоної книги занесено лише 13% видів, пише ВВС.

Найбільших втрат тваринного та рослинного світу завдано в Південно-Східній Азії, пишуть укладачі списку: тут в результаті розчищення лісів під сільське господарство - в тому числі під культури, що застосовуються у виробництві біопалива, - дуже швидко зникають ареали проживання різних видів.

"Руйнується" становий хребет "біологічного різноманіття. Один маленький крок до Червоної книги - це гігантський стрибок у напрямку до зникнення", - зауважив відомий еколог, професор Гарвардського університету в США Едвард Вілсон.

Однак є й приводи для оптимізму. Згідно з результатами досліджень, опублікованих в науковому журналі Science, боротьба екологів за збереження видів дає позитивні результати.

"Коли ми робимо все можливе для порятунку вимираючих тварин, ми домагаємося позитивного ефекту. Наприклад, таким чином, була відновлена чисельність багатьох видів птахів", - заявив голова комісії з порятунку видів при Міжнародному союзі охорони природи.

Серед інших прикладів успішної діяльності екологів можна назвати збереження каліфорнійського кондора, чорнонога тхора і коня Пржевальського. Завдяки роботі екологів, чисельність цих тварин у природному середовищі існування знову почала зростати.

А горбаті кити і зовсім перестали значитися в Червоній книзі, після того як влада держав світу ввели глобальну заборону на китобійний промисел.

Реклама:

Головне сьогодні