Вчені знайшли спосіб, як можна було б читати чужі сни

— 28 жовтня 2010, 12:10

У статті, що опублікована в журналі Nature, вчені пояснюють, що метою проекту є створення приладу, що дозволив би психологам запам'ятати сновидіння за допомогою електронної картинки мозкової діяльності.

Свої висновки керівник проекту доктор Моран Серф ґрунтує на початковому дослідженні, що свідчить про те, що активність індивідуальних клітин мозку, або нейронів, асоціюються з певними предметами або образами.

У ході експериментів з'ясувалося, що коли доброволець, приміром, думав про Мерлін Монро, у його мозку активізувався конкретний нейрон.

[L]

Показуючи учасникам експерименту набір різних картинок, доктор Серф та його колеги змогли виокремити нейрони, що відповідають за певні образи і поняття, що у кожному конкретному випадку узагальнювалися в індивідуальну базу даних.

У результаті, спостерігаючи за тим, як і в якій послідовності активуються конкретні нейрони, вчені одержали можливість "читати думки" добровольців.

Доктор Серф охоче визнає, що до створення машини для запису снів ще дуже далеко, однак для існування такого приладу є всі теоретичні можливості.

Наступним кроком, за словами вченого, став би перегляд снів зі сторони: так би мовити, спостереження за снами в реальному часі, разом з людиною, що спить.

На початковому етапі дослідники могли б виокремлювати образи і поняття, уже внесені в базу даних, але теоретично ця база може розширюватися нескінченно.

Втім, клінічний психолог і фахівець зі сновидінь доктор Родрік Онер не вірить, що нова технологія буде корисна в терапевтичних цілях, хоча і визнає певний академічний інтерес у цій ідеї.

Інша проблема методу полягає в тому, що для спостереження за активністю нейронів необхідно хірургічно вживляти людям у мозок спеціальні електроди. Дослідження, описане в журналі Nature, базувалося на роботі з особами, яким електроди імплантували для контролю і лікування епілепсії.

Однак, на думку доктора Серфа, сенсорні технології розвиваються такими темпами, що незабаром можна буде спостерігати за діяльністю мозку без хірургічного втручання. А це, у свою чергу, відкриє нові, раніше небачені можливості.

"Було б чудово, якби ми могли читати думки людей, що не можуть спілкуватися з нами іншим способом, приміром, якщо вони знаходяться в комі", - пояснює доктор Серф.

За матеріалами Бі-Бі-Сі

Реклама:

Головне сьогодні