В Україні чекають щонайменше на три штами грипу

— 6 жовтня 2010, 17:12

Заступник директора Українського Центру грипу та гострих респіраторних інфекцій МОЗ Ірина Маркович, посилаючись на дані спостереження Всесвітньої організації охорони здоров'я в інших країнах, де епідеміологічний сезон вже завершився, повідомила, які саме штами вірусу можуть розповсюдитись в країні.

"Ми очікуємо циркуляцію пандемічного вірусу, який став для нас уже сезонним, - це вірус A/California/07/2009 (H1N1), буде циркулювати вірус, який циркулював минулого сезону, - вірус грипу В/Brisbane/60/2008, і передбачається циркуляція нового для нас вірусу - вірусу А/Perth/16/2009 (H3N2)", - розповіла Маркович.

Крім того, за її словами, як завжди в Україні циркулюватимуть збудники інших респіраторних захворювань.

Також у ході круглого столу наголошувалось, що цієї осені захворюваність на ГРВІ та грип буде високою. Фахівці передбачили два етапи розвитку епідемії.

Загалом медики називають різні дати можливого початку епідемії. Деякі припускають, що це трапиться восени, натомість інші говорять про середину зими.

Перша, невисока хвиля захворюваності, вже пройшла у перші два тижні вересня. Найбільшу кількість хворих лікарі очікують у жовтні-листопаді 2010 року. Але це, на думку фахівців, не епідемія, а сезонне підвищення захворюваності.

За даними Українського центру грипу, епідемії грипу можна чекати, швидше за все, наприкінці жовтня, в залежності від погодних умов.

У свою чергу, імунологи вважають, що у зв'язку з сезонними стрибками імунітету та погодними умовами, треба очікувати мінімум дві хвилі грипу. Першу - в середині грудня - на початку січня, а друга прийде орієнтовно у лютому.

Фахівці наголошують, що важливе значення має своєчасна ізоляція хворих від цілком здорових людей, використання індивідуальних засобів захисту (марлеві пов'язки), загальнооздоровчі заходи (загартовування організму), вживання великої кількості вітамінів.

Також слід звернути увагу на запобігання пасивному курінню. Доведено, що діти з родин, у яких курять, частіше хворіють на грип та інші ГРВІ. Важливо привчити дітей мити руки.

Рекомендується при поверненні додому обов'язково вимити руки, а до того не доторкатися очей та носа. Тимчасово зменшує захворюваність на грип закриття шкіл у розпал епідемії грипу та ГРВІ.

Якщо ж уникнути хвороби не вдалося - фахівці радять не вдаватись до самолікування, а звертатись до лікаря, а при виборі медпрепаратів обирати тільки якісні ліки, ефективність яких підтверджена клінічними дослідженнями.

За матеріалами УНІАН

Реклама:

Головне сьогодні